Terug naar programma

GEANNULEERD | Wat doen centrale banken? deel 2

Mon 18 May 2020Inschrijven nieuwsbrief

Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen tot 1 september verboden. Arminius heeft daarom al deze programma’s geannuleerd. Wij gaan ons best doen om voor de meeste evenementen een nieuwe datum te vinden. Wij zullen kaartkopers van de geannuleerde evenementen per mail hierover berichten. 

——————————————————————————————————————

(let op: dit programma bestaat uit 2 delen maar is ook goed per programma te bezoeken)

Centrale banken zoals de Fed in de VS of de Europese Centrale Bank (ECB) zijn sinds de crisis in 2007/2008 niet weg te slaan van de voorpagina’s van onze kranten en journaals. Zij hebben in 2008 de wereldeconomie van een nieuwe Grote Depressie gered en zijn tot op de dag van vandaag de instellingen die de boel overeind houden. Kortom, ze zijn zeer belangrijk. Maar niet alleen dat. De centrale banken waren in het verleden ook al zeer invloedrijk en sinds de crisis zijn ze alleen maar invloedrijker geworden! Wat ze echter óók zijn, zijn black boxes: heel weinig mensen weten wat die instellingen doen, waarom ze doen wat ze doen en hóe ze doen wat ze doen. Als we nu 100 willekeurige mensen op straat zouden vragen of ze van het bestaan van de centrale banken weten, dan zeggen ze bijna allemaal ongetwijfeld ‘ja’. Maar als we ze vervolgens vragen om ons uit te leggen wat die banken doen en hoe, dan blijft het akelig stil. In dit hoorcollege wil Edin Mujagić licht laten schijnen op die black box die de centrale banken zijn.

Edin Mujagić is een Bosnisch-Nederlandse macro-econoom, publicist en spreker. Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg bij Sylvester Eijffinger. Hij is thans hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer en specialist in monetaire economie en  centrale banken. Daar schrijft en spreekt hij regelmatig over, in binnen- en buitenland. Van zijn hand zijn ook boeken verschenen, waaronder Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt, Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen en meest recentelijk Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816. Dat laatste boek werd gepresenteerd in de portrettenzaal van De Nederlandsche Bank waarbij het eerste exemplaar werd overhandigd aan Klaas Knot, President van DNB.

Dit programma is een samenwerking tussen Arminius en Home Academy, hoorcolleges voor thuis en onderweg.