Terug naar programma

GEANNULEERD | De Grote Sportavond

Fri 29 May 2020Inschrijven nieuwsbrief

Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen tot 1 september verboden. Arminius heeft daarom al deze programma’s geannuleerd. Wij gaan ons best doen om voor de meeste evenementen een nieuwe datum te vinden. Wij zullen kaartkopers van de geannuleerde evenementen per mail hierover berichten. 

——————————————————————————————————————

De komende Olympische Spelen worden naar verwachting de succesvolste ooit voor Nederland. Sport lijkt de afgelopen jaren steeds belangrijker te worden. De Grote Sportavond duikt daarom in de wereld van sport: wat is de betekenis van sport? Is sport eerlijk? Is (top)sport wel altijd zo gezond?

Programma

20:00 Winners en losers
Topsporters zijn helden. Maar het verschil tussen held en loser is soms een honderdste, soms zelfs een duizendste van een seconde. Of de harde waarheid dat je na jaren van trainen en zwoegen gewoon niet goed genoeg bent. Hoe gaan sporters hiermee om? Zijn zij rolmodellen of extreme mensen die misschien wel beter geen navolging moeten krijgen? Een gesprek met enkele bijzondere topsporters en experts waaronder Gerard Sierksma.

Gerard Sierksma is emeritus hoogleraar Kwantitatieve Logistiek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft internationale bekendheid verkregen met zijn wiskundige algoritmen, waarmee lastige Olympische selectieprocedures zijn vereenvoudigd, onder meer voor de Olympische schaats- en tennisselecties. Hij ontrafelde als wetenschapper ook enkele kardinale fouten bij het registreren van sportprestaties.

21:15 Levi Weemoedt

Levi Weemoedt is schrijver van tragikomische verhalen en gedichten. Recentelijk verkocht hij meer dan 100.000 exemplaren van Pessimisme kun je leren. Eigenlijk wilde hij het liefst profvoetballer worden. Als speler van het eerste elftal van “Zwaluwen” in Vlaardingen werd hij gescout door Go Ahaed Eagles. Ook speelde hij in het Nederlands Studenten Elftal. Levi Weemoedt brengt een selectie van zijn beste sportverhalen en -gedichten.

21:30 Pauze

22:00 Ongezonde sport
Sporten is gezond, dat horen we altijd. Toch zijn daar vraagtekens bij te zetten. Topsport is een enorme belasting voor het lichaam en kan ook veel stress veroorzaken. Fitgirls zijn rolmodellen en kunnen inspireren tot excessief trainen. En recent is er aandacht voor ouders die teveel druk op hun kinderen uitoefenen. Slaat de nadruk op sport door? Zijn de belangen te groot? En nog belangrijker: hoe houden we het plezier in sport?

Gespreksleiding: Robert Pierik.