Terug naar programma

GEANNULEERD | Bucketlist Filosofie, Simone de Beauvoir

Sun 22 March 2020Inschrijven nieuwsbrief

Vanwege het coronavirus zijn alle evenementen tot 1 september verboden. Arminius heeft daarom al deze programma’s geannuleerd. Wij gaan ons best doen om voor de meeste evenementen een nieuwe datum te vinden. Wij zullen kaartkopers van de geannuleerde evenementen per mail hierover berichten. 

——————————————————————————————————————

Met De tweede sekse schreef Simone de Beauvoir de ‘Bijbel van het feminisme’. Sindsdien is het boek, net als de Bijbel, op heel wat verschillende manieren geïnterpreteerd. Zoals haar beroemde uitspraak ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt tot vrouw gemaakt’. Velen namen aan dat de Beauvoir de vrouwelijke biologie ontkende. Kate Kirkpatrick schreef een veelgeprezen biografie waarin zij deze en andere mythes ontkracht. Zo had de Beauvoir een eigen inbreng in de ontwikkeling van het existentialisme en was ze niet het lijdend voorwerp van de open relatie met Sartre: ze onderhield vele intieme relaties met mannen én vrouwen.

 

Simone de Beauvoir, een leven is een rehabilitatie, zowel van de Beauvoir als mens en als denker, waarvoor Kirkpatrick toegang had tot nog nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Kirkpatrick wordt geïnterviewd door Denker des Vaderlands Daan Roovers en gaat in gesprek met Hasna El Maroudi over de actuele waarde van de Beauvoir voor het feminisme, en met het publiek.

Kate Kirkpatrick is lector Religie, Filosofie en Cultuur op het King’s College in Londen. Ze is auteur van meerdere boeken en artikelen over De Beauvoir, Sartre en het existentialisme.

Hasna El Maroudi is freelance journalist, opiniemaker, oprichter van Magazine Lilith en Arminius Fellow. Ze werkt onder meer voor de Volkskrant. Publicaties van haar hand verschenen eerder in NRC Handelsblad, Trouw, Der Spiegel en The Huffington Post.

Daan Roovers is Denkers des Vaderlands en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, daanroovers.nl.

 Let op: voertaal Engels

 In de serie Bucketlist Filosofie staat elke keer een klassieker uit de filosofie centraal en wordt deze op een laagdrempelige, voor iedereen te volgen wijze behandeld. Bucketlist Filosofie is een succesvolle serie in de Rode Hoed naar een concept van Daan Roovers.