Terug naar programma

Frits Bolkestein & Hans Achterhuis over Bernard de Mandeville

Mon 24 September 2007
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 15.00 uur (Zaal open 14.30 uur)
Toegang: gratis

In samenwerking met het Erasmus Center for Early Modern Studies. www.erasmus.org

De wereld gaat aan deugd ten onder. Afgunst, ijdelheid, bedrog, hebzucht en overspel zijn weldaden voor de samenleving als geheel, als ze maar door bekwame politici op een verstandige manier worden aangepakt.
Dit zijn uitspraken van de Nederlandse politiek filosoof Bernard de Mandeville (1670-1733). Bieden de inzichten van deze wereldberoemde denker wellicht nieuwe handvaten voor de aanpak van huidige, maatschappelijke problemen?

Bij gelegenheid van het verschijnen van de eerste Nederlandse vertaling debatteren Frits Bolkestein en Hans Achterhuis over de invloed van zijn werk.
Zie ook : www.bernard-mandeville.nl

Het programma van vanmiddag:
15.00 – Inleiding over Mandeville door Mandeville-kenner Arne C. Jansen
15.15 – Hans Blom leidt de sprekers in
15.45 – pauze
16.00 – Lezingen en debat door Frits Bolkestein en Hans Achterhuis. Aansluitend: gelegenheid tot vragen stellen vanuit de zaal.
17.05 uur: Arne C. Jansen overhandigt een exemplaar van De wereld gaat aan deugd ten onder aan de rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam, prof.dr. Steven Lamberts.
17.15 – 18.00 uur: Gelegenheid tot napraten en drankje toe.

Bernard de Mandeville: over de hele wereld beroemd en gerespecteerd, behalve in het land waar hij is geboren en tot zijn vijfentwintigste heeft gewoond. Daar gaat nu eindelijk verandering in komen. De boeken van De Mandeville, oorspronkelijk geschreven in het Engels, zullen in de komende jaren een voor een in het Nederlands verschijnen.

Deel I, De wereld gaat aan deugd ten onder, bevat het vermaarde gedicht De morrende korf en de belangrijkste essays uit De fabel van de bijen; gevolgd door Een bescheiden verdediging van openbare bordelen.

In dit verbluffend actuele boek – dat past in de traditie van De heerser van Machiavelli en Lof der zotheid van Erasmus – neemt De Mandeville het op tegen de moraalridders van zijn tijd, en die van alle tijden.

De eerste Nederlande vertaling van De wereld gaat aan deugd ten onderverschijnt bij Uitgeverij Lemniscaat: www.lemniscaat.nl

Al deze bovenstaande informatie vindt u terug in het persbericht dat u hieronder kunt downloaden.

Persbericht De wereld gaat aan deugd tenonder_19032006