Terug naar programma

Frans de Waal

vr 19 april 2024
field_543cf7096c5fe



Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Prosociale primaten en de oorsprong van de moraliteit.

Hebben we God nodig om een goed mens te zijn? Volgens prof. dr. Frans de Waal, auteur van ‘De Bonobo en de Tien Geboden’, is het antwoord nee. Onze morele principes zijn diep verankerd in onze genen. Net als bij andere diersoorten.

Moraal is ouder dan de mensheid en de rol van religie of filosofie is secondair. Uit onderzoek van De Waal en andere wetenschappers blijkt dat niet alleen mensen, maar ook primaten als bonobo’s of chimpansees gevoelens kennen van medelijden, zorgzaamheid en rechtvaardigheid. Religie en andere leefregels ontstaan om ons goede gedrag te handhaven. Maar ons aangeboren vermogen om ons om anderen en onze gemeenschap te bekommeren is veel en veel ouder.

De Waal buigt zich over de evolutionaire basis van onze betere ik. Hij analyseert sociaal gedrag bij apen en andere dieren. In zijn glasheldere redeneertrant toont hij aan dat soorten niet alleen overleven dankzij machtsvertoon en spierballen, maar ook door compassie en vriendelijkheid.

Frans de Waal (1948) is hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van het Living Links Center van het Yerkes Primate Center. In 2007 plaatste Time Magazine hem in de Top 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Van hem verschenen naast zijn boek ‘De bonobo en de tien geboden’ eerder o.a. ‘Chimpanseepolitiek’, ‘De aap in ons’, ‘De aap en de filosoof’ en ‘Een tijd voor empathie’. 

Na afloop borrel en muziek van ClublePop!

Het Denkcafé is maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus.