Terug naar programma

Filmcafé in de lente: Va, vis et deviens

wo 17 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Ruim 23 eeuwen lang leefden tienduizenden zwarte joden (falasha’s) in de bergen van Ethiopië. De hongersnood van 1984 drijft hen met duizenden andere Afrikanen naar vluchtelingenkampen in Soedan. De VS organiseert met Israël een luchtbrug om de zwarte geloofsgenoten naar het Beloofde Land te halen. Hongersnood en vervolging zijn hun deel in de kampen; strenge controle van de afkomst in Afrika, racisme en integratieproblemen in Israël.

Va, vis et deviens
Een christelijke moeder dwingt haar zoontje van 9, om zich voor te doen als Jood en zich zo te redden van de hongersdood. Officieel aangegeven als wees, komt het kind aan in het Heilige Land waar hij de naam Schlomo krijgt en geadopteerd wordt door een Frans-joods liberaal gezin uit Tel Aviv.
Hij groeit op met de angst dat zijn dubbele leugen uitkomt: noch Jood, noch wees, enkel een zwarte Afrikaan. Ook zit hij vol schuld over het achterlaten van zijn moeder. Hij ontdekt de liefde, de westerse cultuur, het judaïsme maar ook het racisme en de oorlog in de bezette gebieden. Hij wordt Joods, Israeli en Frans, maar hij vergeet nooit zijn echte moeder, die achterbleef in het kamp en wie hij ooit weer hoopt terug te vinden op een dag…

De filmavonden worden georganiseerd door Remonstrantse Gemeente Rotterdam, door Ds. C. Berkvens-Stevelinck. In het kader van het jaarthema over moed wordt ‘Va, vis et deviens’ (Ga, leef en word) van Radu Mihaileanu uit 2007 vertoond. Na de film (zonder pauze) wordt bij het genot van een drankje informeel met elkaar van gedachten gewisseld over het thema van de film.

dinsdag 13 april 2010 / 19.00u / toegang gratis

Reserveren is gewenst: administratie@remonstrantenrotterdam.nl