Terug naar programma

Filmcafé: Camille Claudel

do 23 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Het leven van kunstenaars is vaak onstuimig. Schrijvers en filmmakers kiezen het kunstenaarsleven dan ook dikwijls als onderwerp. Ze gunnen het publiek een kijkje achter de schermen. Dat levert ontroerende films op die tot nadenken stemmen. Bestaat er zoiets als een kunstenaarsziel? Of is de kunstenaar een mens van wie de passie herkenbaar is voor iedereen? Film Camille Claudel van regisseur Bruno Nuytten uit 1988.

Camille Claudel

Regisseur Bruno Nuytten, met Isabelle Adjani en Gerard Depardieu. De film Camille Claudel vertelt in ruim 2½ uur het dramatische levensverhaal van de Franse kunstenares Camille Claudel. Het verhaal van een vrouw die artistiek een betere kunstenaar was dan de grote meester Rodin. Maar rond het begin van de vorige eeuw werd door de gevestigde kunstenaarsgilde een zelfstandige vrouw als Camille, die op dezelfde wijze succes wilde hebben als de heren, niet geaccepteerd. Zolang zij in de schaduw van de grote meester Rodin werkte, was het allemaal prima. Maar zij wou meer en zij kon meer, het werd alleen niet geaccepteerd. Uiteindelijk is Camille Claudel stuk gelopen op de weerstand die zij ontmoette en het niet uitdragen van haar artistieke gaven. Haar leven is dramatisch geëindigd.

De filmavonden worden georganiseerd door Remonstrantse Gemeente Rotterdam door Prof. Dr. Christiane Berkvens-Stevelinck in het kader van het jaarthema Zin in kunst. Na de film, zonder pauze, wordt bij het genot van een drankje informeel met elkaar van gedachten gewisseld over het thema van de film.

dinsdag 7 december 2010 | 19.00u | toegang gratis

Reserveren verplicht: administratie@remonstrantenrotterdam.nl