Terug naar programma

Expositie Dora Dolz

Wed 10 December 2008
17:00Inschrijven nieuwsbrief

OPENING EXPOSITIE DORA DOLZ op vrijdag 18 maart om 17.00 uur He was despised, despised en rejected. Rejected of men. A man of sorrows. Deze woorden uit de Messiah van G.F. Handel vormen de inspiratie recent, door religieuze thema’s geinspireerde werk van de bekende Rotterdamse kunstenares Dora Dolz. Na de opening is de tentoonstelling te bezichtigen op de volgende dagen: zaterdag 19 maart 13.00-17.00 uur zondag 20 maart 13.00-17.00 uur vrijdag 25 maart 13.00-17.00 uur zaterdag 26 maart 13.00-17.00 uur zondag 27 maart 13.00-17.00 uur. rant van 29-III-1997.

Dora Dolz over de inspiratie voor deze werken:Op reis door Andalusie, om de paasoptochten en bedevaarten mee te maken, bedacht ik dat de symboliek, sensualiteit en wreedheid van het huidige katholieke geloof niet zover verwijderd zijn van de antieke, heidense rituelen, waarbij men vaak een mensenoffer bracht, om het leven daarna weer in al zijn feestelijkheid te kunnen ervaren.

Deze optochten vinden plaats in de lente, wanneer de straten ruiken naar jasmijn en sinaasappelbloesem. Jezus hangt aan het kruis tegen de meest surrealistische achtergrond van geuren en kleuren. Maria huilt, gehuld in prachtig geborduurde gewaden, vol juwelen en bezaaid met bloemen. Jezus, De Grootste Martelaar, gaf zijn lichaam letterlijk aan ons in zijn laatste avondmaal. Wij kunnen Zijn lichaam nog steeds opeten bij de communie. En… wat aten ze toen nog meer, deze apostelen?

(*). Zelf vind ik dit thema zeer actueel: Flagelatie, Ecce-Homo, Pieta… Met religie als alibi worden wij dagelijks in kranten en TV geconfronteerd met heidense taferelen. Iedereen kan zien dat er niet veel is veranderd sinds het Bijbelse verhaal: martelaren, terechtstellingen, vernederingen, verraad, eenzaamheid. Nooit compassie. Toen niet, nu niet. Ontroostbare moeders, wanhopige leegte, dat is het enige wat overblijft. Deze taferelen zijn vergelijkbaar met deze serie van mijn schilderijen?