Terug naar programma

Een zwangerschapsverbod in Rotterdam?

Tue 15 November 2016Inschrijven nieuwsbrief

Moeten moeders die niet in staat zijn hun kinderen veilig en gezond groot te brengen verplicht aan de anticonceptie? Wel als het aan wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) ligt. De Jonge pleit voor een wet die het mogelijk maakt om kwetsbare moeders te dwingen voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om moeders met een drugsverslaving, een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. In Rotterdam zou het gaan om ruim tien gezinnen.

Verplichte anticonceptie is omstreden, omdat het volgens tegenstanders ingaat tegen het grondrecht van ouders om kinderen te krijgen en in strijd is met het recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Voorstanders menen dat er teveel schrijnende gevallen zijn van zwangere moeders waarbij alle betrokken hulpverleners vooraf weten: dit gaat niet goed, zij zal nooit een veilig thuis kunnen bieden aan het kind. Zij pleiten ervoor de rechten van het kind centraal te stellen en niet de rechten van de moeder.

Mag een overheid mensen het recht ontnemen kinderen te krijgen? Wordt met dit voorstel van de Jonge een ethische grens gepasseerd? Of wordt het hoog tijd dat dit taboe doorbroken wordt en slechte ouders tegen zichzelf in bescherming worden genomen als het nog niet te laat is? In Draad een debat over dit hete hangijzer met voor- en tegenstanders. Met o.a. Marianne van den Anker (politica en journaliste).

Op de politicibank: Ira van Winden (Leefbaar Rotterdam), Christine Eskes (CDA) en Robin van Roon (D66).

En natuurlijk kijken we in deze DRAAD weer terug op de lokale politieke actualiteit met columnist Willen Sonneveld en verschillende lokale politici. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

DRAAD wordt georganiseerd door Arminius en LOKAAL.