Terug naar programma

Een nieuwe China-strategie voor Nederland

ma 12 februari 2024
17:30



Inschrijven nieuwsbrief

Welke invloed heeft China in de wereld? Wat wil China daarmee bereiken? Is er een groter plan?”

Frans-Paul van der Putten zal ons laten zien welke invloed China heeft in de wereld en hoe China met deze invloed omgaat, en wat China hiermee lijkt te willen bereiken. Is er een groter plan?

Vanuit de actualiteit geeft hij ons inzicht in hoe de gevestigde grootmachten VS, Rusland en de EU op China’s groeiende invloed reageren en wat dit betekent voor Nederland en in het bijzonder ook voor havenstad Rotterdam.

De opkomst van China als wereldmacht, en de reactie daarop door andere grootmachten, heeft ingrijpende gevolgen voor het functioneren van de wereldorde. Nederland heeft een Chinastrategie nodig die duidelijk maakt wat de uitgangspunten en doelen zijn bij het omgaan met China en de geopolitieke ontwikkelingen die daar mee samenhangen.

Frans-Paul van der Putten (1970) is onderzoeker en adviseur op het gebied van China en geopolitiek. Hij studeerde geschiedenis in Leiden, waar hij in 2001 promoveerde op onderzoek naar politieke bedrijfsstrategieën in China voor 1942. Van 2001-2006 werkte hij als onderzoeker aan Nyenrode Business Universiteit, en van 2007-2022 als China-specialist bij Instituut Clingendael, waar hij medeoprichter en coördinator was van het Clingendael China Centre. Van der Putten is voormalig hoofdredacteur van Itinerario, een wetenschappelijk tijdschrift over Europese koloniale geschiedenis uitgegeven door Cambridge University Press, en auteur van het boek ‘De wederopstanding van China: van prooi tot wereldmacht’ (Uitgeverij Prometheus). Hij is als extern deskundige verbonden aan Clingendael en aan het Leiden Asia Centre.

Deze lezing is georganiseerd door het Departement Rotterdam van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, zie ook www.nutslezing.nl