Terug naar programma

Video | Een gesprek met Kick Out Zwarte Piet: Hoe nu verder? (kijk terug)

wo 1 juli 2020Inschrijven nieuwsbrief

___

1 juli  Keti Koti  is een van oorsprong Surinaamse nationale herdenkingsdag waarop de Surinaamse gemeenschap stilstaat bij de afschaffing van de slavernij in Suriname.

Dit jaar valt de feestdag en de herdenking van de slavernij midden in een tumultueuze tijd: vanwege corona is de traditiegetrouwe samenkomst in de oude vorm niet mogelijk, tegelijkertijd is er meer aandacht dan ooit voor de geschiedenis van de slavernij en de wijze waarop de gevolgen ervan nog steeds aanwezig zijn in de huidige samenleving. Zo gingen de afgelopen maand duizenden mensen in Nederland de straat op om te demonstreren tegen institutioneel racisme en om van de politiek verandering te eisen.

Arminius maakt daarom ruimte voor de Keti Koti-viering, terwijl er tegelijkertijd ook stil wordt gestaan bij de politieke en maatschappelijke verschuivingen wat betreft het antiracisme-debat, met leden en oprichters van Kick Out Zwarte Piet. In een gesprek werpen zij een blik op de toekomst. Onlangs erkende premier Rutte dat systemisch racisme in Nederland bestaat. Maar wat betekent die erkenning? Gaat de politiek verdere stappen zetten? Zo ja, wat is daarvoor nodig en wat moet de rol van zwarte en gekleurde gemeenschappen zijn? De leden van KOZP geven antwoord op de vraag: hoe nu verder?

Psychiater Glenn Helberg opent de avond met een Keti Koti-ritueel waarin hij stilstaat bij de erfenis van de Surinaamse voorouders, om hen te bedanken en hun kracht door te geven aan de volgende generatie om verder te kunnen bouwen aan de toekomst.

Er zijn 70 tickets beschikbaar in de Grote Zaal. Kun je er niet bij zijn? Kijk dan online mee via Facebook Live van Arminius of via Zoom. De Zoom-link wordt voorafgaand aan het programma hier en op social media gedeeld. Toegang voor de livestream is gratis en u heeft hier geen ticket voor nodig. Doneren is mogelijk. De opbrengsten van uw donatie gaan naar Kick Out Zwarte Piet.