Terug naar programma

Een avond over rouw met o.a. Huub Buijssen en Ameline Ansu

di 14 juni 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Op deze avond staat Arminius helemaal in het teken van rouw en verlies, een ongelofelijk belangrijk onderwerp waarover we het gesprek nog te vaak liever vermijden.
Met jaarlijks ongeveer 680.000 mensen in Nederland  die een rouwproces doormaken  ten gevolge van het overlijden van iemand in hun directe omgeving is het hoog tijd dit taboe te doorbreken.
Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken, programma’s, podcasts en meer om hierbij te helpen. Ook Arminius wil, met dit programma, het onderwerp de aandacht geven die het verdient.
In dit avondvullende programma laten verschillende sprekers hun licht schijnen op rouw in al haar facetten en gaat het publiek met hen en met elkaar in gesprek.

De avond is bedoeld voor iedereen die zelf te maken heeft, heeft gehad gehad of gaat krijgen met verlies en rouw, iedereen die een ander wil steunen bij het verwerken van verlies en rouw, die vanuit werk te maken heeft met het thema of er gewoon graag meer over wil weten.

 

Programma:

20.00 uur  De vijf talen van troost lezing door Huub Buijssen, voor als je niet weet wat je moet zeggen, maar wel graag iemand wil steunen of zelf steun wil krijgen.

21.00 uur  Zonder zwart randje – Praten over de dood is niet eng en hoeft al helemaal niet deprimerend te zijn. Interactief gesprek o.l.v. Ameline Ansu, schrijfster van de bestseller Van harte gecondoleerd.

22.00 uur  Hagar Peeters draagt voor uit de bundel Rouw,  een door haar samengestelde verzameling gedichten die even onvergetelijk als tijdloos zijn en uitdrukking geven aan de diepste gevoelens van verdriet en gemis.

22.10 uur  Debatdate: Rouw en verlies o.l.v. Lauren Verbrugh, voor als je graag zelf een op een met anderen in gesprek wil over rouw en verlies.

23.00 uur   Einde

 

Huub Buijssen (1953) is psychogerontoloog, voormalig gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog. Hij heeft meer dan veertig boeken geschreven waaronder de bestsellers Als een dierbare depressief is en De heldere eenvoud van dementie. In februari van dit jaar verscheen De vijf talen van Troost. Een boek voor als je niet weet wat je moet zeggen, maar wel graag iemand wil steunen of zelf steun wil krijgen. Buijssen ontdekte dat er vijf talen van troost zijn. Als je weet welke ’taal’ de ander spreekt, en jij jouw eigen taal kent, wordt het makkelijker om steun te bieden of om hulp te vragen bij verlies en verdriet.

Ameline Ansu (Rotterdam, 1987) maakt rouw bespreekbaar. Aanleiding: de vroege dood van haar beide ouders. Het is haar missie de dood beter bespreekbaar te maken in Nederland: het mag allemaal wel een tandje luchtiger. Ze was mantelzorger voor haar moeder totdat zij in 2010 overleed; Ameline was toen zelf 23. Haar vader stierf een paar jaar later plotseling tijdens de ebola uitbraak in Sierra Leone. Ze nam een van de laatste vliegtuigen naar Freetown om hem te begraven. Ansu is socioloog, dagvoorzitter en auteur van de bestseller ‘Van harte gecondoleerd’. Vanwege haar missie is zij verbonden aan cultuurpodium de Balie en opgenomen in de FD Jonge Talentenlijst van het Financieele Dagblad. Voor Radio1 (Omroep Zwart) maakt zij momenteel de podcast ‘Rouwrituelen’.

Hagar Peeters (Amsterdam, 12 mei 1972) is een Nederlandse auteur. Nog voordat ze een bundel had uitgebracht, brak ze als ‘rapdichter’ door op het Double Talk-festival in 1997. Peeters debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Deze werd genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs. In 2003 verscheen Koffers Zeelucht, dat bekroond werd met de J.C. Bloemprijs en de Jo Peters Poëzieprijs 2004. Als onderdeel van deze prijs verscheen in beperkte oplage de bundel Nachtzwemmen Het gedicht ‘Droombeeld’ werd bekroond met de Nationale Gedichtendagprijs. In 2005 werd zij genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen

Over Debatdate:
Een vast programma van Arminius is Debatdate. Bezoekers van de Debatdate worden laagdrempelig aan elkaar gekoppeld voor korte debatsessies van 15 minuten. Het doel is ontmoeting en gesprek, dus iedereen is welkom. Debathost Lauren Verbrugh zorgt ervoor dat het gesprek op gang komt door steeds een nieuwe stelling aan te reiken. Dit keer over het thema Rouw en verlies. Ben je na 15 minuten nog niet uitgepraat met je gesprekspartner? Tijdens de borrel na afloop kun je langer doorpraten. Tussendoor even pauze? Bij de barman kun je aanschuiven voor een drankje.

 

Boekhandel Van Gennep is er met een stand vol boeken over rouw en verlies. Huub Buijssen, Ameline Ansu en Hagar Peeters signeren na afloop de lezingen.