Terug naar programma

Édouard Louis: Veranderen Methode

za 9 april 2022
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Op zaterdag 9 april organiseert Guiding Voices in samenwerking met het Rotterdamsch Leeskabinet een speciaal programma rondom de Franse schrijver Édouard Louis. Hij gaat in debatpodium Arminius in gesprek met interviewer Ernest van der Kwast over zijn grote nieuwe roman Veranderen: methode.

Édouard Louis is een literaire sensatie. Hij debuteerde op 21-jarige leeftijd met de autobiografische bestseller Weg met Eddy Bellegueule (2014), waarmee hij in één klap wereldberoemd werd. Ook Geschiedenis van geweld (2016), Ze hebben mijn vader vermoord (2018) en Strijd en metamorfose van een vrouw (2021) vinden mondiaal gehoor. Overal raakt zijn werk een gevoelige snaar. Als jonge homoseksueel die opgroeide in de vergeten arbeidersklasse in het industriële Noorden van Frankrijk weet hij als geen ander wat armoede en uitsluiting betekenen. Édouard Louis wil de wereld niet beschrijven maar veranderen. Zijn gepassioneerde en geëngageerde werk is noodzakelijk en urgent.

In Veranderen: methode vertelt Édouard Louis zijn eigen verhaal, zijn odyssee, op nietsontziende wijze. Hij bewijst hiermee eens te meer waarom hij een van de belangrijkste en meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie is.

‘Het geloof in maakbaarheid en sociale mobiliteit is bij de heersende klassen bijna fundamentalistisch. Édouard Louis is een van de zeldzaam heldere stemmen die daar met zijn boeken kleine barsten in maakt. Klassenverraad is, helaas, nog altijd een veelkoppige beproeving en dat is tragisch voor mensen aan beide uitersten van het spectrum.’ – Roxane van Iperen