Terug naar programma

Ech wel Rotterdams!

Wed 10 August 2011
20:00Inschrijven nieuwsbrief

De canon van het Rotterdams verleden! Overal in Nederland is canongebulder te horen.  Sinds de commissie van Oostrum in 2006 de Canon van Nederland presenteerde in vijftig vensters is iedereen op zoek naar een gemeenschappelijk verleden dat een verdeelde samenleving kan binden. De geschiedenis als medicijn voor een maatschappelijke crisis?

Feit is dat we het heerlijk vinden om een canon (letterlijk: richtsnoer)  te bedenken. Er is een canon van de sport, van de klassieke muziek, van het feminisme,  van de kindertelevisie, fan de Fryske skiednis, van de bètawetenschappen en natuurlijk van een groot aantal steden.

En nu is er dan een Rotterdamse canon, samengesteld door auteurs van het Gemeentearchief Rotterdam en uitgegeven door de Walburg Pers. Vanavond wordt dit boek feestelijk gepresenteerd. Een gebeurtenis waar geen liefhebber van lokale geschiedenis mag ontbreken! Maar we gaan het natuurlijk ook hebben over het verschijnsel canon en zaken en personen die niet tot de canon zijn toegelaten. En dat zou nog wel eens tot pittige discussies kunnen leiden…

Checkpoint Geschiedenis wordt traditioneel om 21.30 uur afgesloten met  de Checkpoint Quiz en een borrel. Uitgeverij Walburg pers heeft voor de quizwinnaars een aantal exemplaren van de  Geschiedenis van Rotterdam. De canon van het Rotterdams verleden beschikbaar gesteld.  In  deze Checkpoint Geschiedenis kunt u luisteren naar de volgende bijdragen:

Paul van de Laar

Het placebo-effect van een canon
Stadshistoricus prof. dr. Paul van de Laar, directeur collecties en wetenschappelijk onderzoek van Museum Rotterdam en bijzonder hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan, waaronder het naslagwerk Stad van formaat over de geschiedenis van Rotterdam. Bij een breder publiek is hij bekend als presentator van de serie Rotterdammers van Formaat voor RTV Rijnmond die in 2011 na dertig afleveringen werd afgesloten. Paul van de Laar heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de canon. Hij vindt dat de canon teveel is ingebed in een nationalistisch perspectief en door politici wordt misbruikt: een inburgeringsmedicijn voor niet-Nederlanders, dat vooral goede burgers behaagt, maar nauwelijks het historisch besef vergroot.

Wilma van Giersbergen en René Spork

Geschiedenis van Rotterdam. De canon van het Rotterdams verleden
Medewerkers van het Gemeentearchief Rotterdam hebben zich gebogen over de vraag welke gebeurtenissen en personen uit het verleden niet mogen ontbreken in een overzicht van de geschiedenis van de stad Rotterdam. Vanavond presenteren zij het resultaat van een onmogelijke missie en ze rekenen op kritische vragen uit de zaal.

Peter de Koning

Het geluid van Rotterdam
Historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, Peter de Koning gaat in zijn muzikale bijdrage op zoek naar het specifieke Rotterdamse geluid. Een eigenzinnige keuze waarin bekende en onbekende Rotterdammers te zien en te horen zijn. Zit uw favoriete artiest erbij?

Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam.

Vrijdag  21  oktober  2011 | 20u | entree € 5

De Canon van het Rotterdams verleden
Auteurs Els van den Bent, Wilma van Giersbergen en René Spork
Uitgeverij Walburg Pers
ISBN 978-90-5730-762-1
Eerste druk oktober 2011
Nederlands, 200 pagina’s
actieprijs € 29,95