Terug naar programma

DvD Denkcafé: Tegen de democratie 2012

do 23 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Denkcafé met libertariër Frank Karsten, historicus Arend Jan Boekestijn en politiek filosoof Rutger Claassen. De democratie wordt algemeen beschouwd als het beste politieke systeem, het toppunt van beschaving. Toch heeft de democratie ook veel nadelen, vindt libertariër Frank Karsten. Hij is auteur van ‘De Democratie Voorbij’, waarin hij deze nadelen op een rij zet en extreme, maar prikkelende voorstellen doet voor verbetering.

Volgens Karsten brengt de democratie geen vrijheid, welvaart en vrede maar juist onvrijheid, uit hand lopende overheidsbestedingen en maatschappelijke spanningen.

Onderwijs en gezondheidszorg kunnen bijvoorbeeld ook georganiseerd worden in verenigingen, zonder tussenkomst van de overheid. Zo hebben mensen hun leven meer in eigen hand en zijn ze niet afhankelijk van allerlei regeltjes of instanties. Een ander idee is dat overheden onderling meer met elkaar zouden moeten concurreren.

Hoewel Karsten veel weerstand oproept, stemt zijn positie toch tot nadenken en maakt hij ons bewust van waar wij zelf staan. Hij gaat in debat met oud-politicus en historicus Arend Jan Boekestijn en met politiek filosoof Rutger Claassen, schrijver van het boek ‘Het huis van de vrijheid’.

Clublepop draait na het denkcafé muziek binnen het kader van de stelling:      ‘Waarom democratie niet leidt tot solidariteit, welvaart en vrijheid maar tot onvrede, verspilling en een tirannieke overheid’!

Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale Erasmus Universiteit.

woensdag 22 februari 2012 | 20u | entree € 5 euro
Studenten en RdamPas gratis

‘De Democratie voorbij’  door Karel Beckman & Frank Karsten
Uitgeverij Aspekt B.V. | april 2011
Nederlands – Paperback, 87 pagina’s
ISBN 9789059114524
Verkoopprijs € 11

‘Het huis van de vrijheid’  door Rutger Claassen
Uitgeverij Ambo | november 2011
Nederlands – Paperback, 304 pagina’s
ISBN 9789026324093
Verkoopprijs € 22,50