Terug naar programma

DvD Denkcafé: FRAUDE 2012

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Denkcafé over fraude, corruptie en crimineel gedrag in het Nederlandse bedrijfsleven! Harry Lensink, misdaadjournalist bij Vrij Nederland en Gerrit de Wit van Expertgroep Klokkenluiders gaan in discussie met Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek en Henk van de Bunt, hoogleraar Criminologie van de Erasmus Universiteit. Hoever kun je gaan? Is het fraude als je op kantoor voor privédoeleinden een printje maakt? En wat is nou precies een zakelijk avondje uit?

Aan de hand van Kapteins nieuwe boek ‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ discussiëren wetenschappers en ervaringsdeskundigen over ethiek op het werk. Met cijfers over fraude bij Westerse bedrijven, een analyse van de Nederlandse organisatiecultuur en pijnlijke dilemma’s. Van de Bouwfraude tot dopingschandalen en waarom het zo lang duurt tot ze aan het licht komen.

  • Muel Kaptein is hoogleraar Bedrijfsethiek bij de Rotterdam School of Management en partner en organisatieadviseur bij KPMG. In zijn boek combineert hij de sociale psychologie met wetenschappelijke experimenten en aansprekende praktijkvoorbeelden. Hij laat zien waarom mensen soms de ‘verkeerde’ dingen doen, dat iedereen zijn prijs heeft, maar ook hoe het komt dat te veel regels wangedrag soms in de hand werken.
  • Henk van de Bunt is hoogleraar Criminologie bij de Erasmus School of Law. Hij is gespecialiseerd in toezicht en de dynamiek tussen criminaliteit en sociale controle. Misstanden worden vaak langdurig onder verzwegen. Volgens Van de Bunt komt dit niet doordat het toezicht faalt, maar weten daders hun verboden activiteiten effectief geheim te houden.
  • Harry Lensink, journalist bij Vrij Nederland over georganiseerde misdaad en justitie en auteur van de boeken ‘Crimineel Geld’, ‘Handboek Holleder’ en ‘De Dodenlijst’.
  • Gerrit de Wit, recherchekundig fraudespecialist en bekend geworden als klokkenluider bij het ministerie van VROM. Hij heeft 35 jaar ervaring binnen de (rijks)overheid en is gepokt en gemazeld in het recherchewerk voor politie, justitie en bijzondere opsporingsdiensten.
  • Cees Schaap, witwasexpert en directeur van fraudeonderzoeksbureau SBV Forensics. Schaap staat voor een juiste omgang, zowel in juridische, als in sociaal-psychologische én emotionele zin met melders van misstanden (klokkenluiders), alsmede voor een goede en evenwichtige klokkenluiderregeling.

Voorafgaand aan het denkcafé een column door Rutger Bregman, historicus, publicist en auteur van ‘Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis’. ClublePOP verzorgt na het denkcafé de muzikale nababbel op hun elitaire, volksverheffende en exotische wijze.

Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.

woensdag 18 april 2012 | 20u | entree € 5 euro 

Studenten en RdamPas gratis

‘Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen’ door Muel Kaptein
Uitgeverij Business Contact | oktober 2011
Nederlands – Paperback, 240 pagina’s
ISBN 9789047004479
Verkoopprijs € 22,50