Terug naar programma

DvD Debat: Ontwikkelingshulp 2.0 2012

Thu 5 April 2012
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Laat mij dat maar even doen! De regering wil fors korten op ontwikkelingshulp en in de publieke opinie wordt dat voornemen gesteund. Terwijl de overheid zich terugtrekt worden particuliere initiatieven steeds populairder. Meer mensen reizen af naar een ontwikkelingsland om daar zèlf te helpen of verstrekken via online crowdfunding microkredieten aan beginnende ondernemers.

Ook het bedrijfsleven doet meer aan ontwikkelingshulp. Maar is de groei van dit soort nieuwe initiatieven voldoende om de bezuinigingen door de overheid op te vangen? Komt de hulp beter terecht, of is juist de jarenlange ervaring van ontwikkelingsorganisaties noodzakelijk om effectief te helpen?

Zijn bedrijven meestal slechts geïnteresseerd in het oppoetsen van hun eigen imago of kunnen ze juist veel efficiënter hulp bieden? Waarom zijn de nieuwe initiatieven populairder dan de traditionele organisaties?

Gespreksleiders van deze avond zijn Francisco van Jole & Mei Li Vos en aan dit debat nemen onder andere deel:

  • Marcia Luyten,  journaliste en Oeganda kenner, publiceert regelmatig voor NRC Handelsblad. Zij zal uiteenzetten wat de criteria zijn van geslaagde ontwikkelingshulp.
  • Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project, waarin armoede wordt bestreden met geld uit het bedrijfsleven.
  • Lau Schulpen, docent en onderzoeker ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft veel onderzoek gedaan naar de de opkomst van particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking.
  • Marianne Gybels, 1%Club is een online crowdfunding platform dat mensen in staat stelt 1% van hun inkomen, tijd, kennis of vaardigheden in te zetten voor projecten in ontwikkelingslanden.

Dit debat is een samenwerking van Arminius, Joop.nl  en Wereldpodium in opdracht van NCDO, het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Woensdag 25 april 2012 | 20u | entree € 5 euro 

Studenten en RdamPas gratis