Terug naar programma

DvD De Grote Dictatorshow 2011

Tue 17 May 2011
20:00Inschrijven nieuwsbrief

We zijn het bijna vergeten in het democratische Westen, maar alleenheersers, ze bestaan nog steeds. In het Midden-Oosten en de Arabische wereld bijvoorbeeld lopen de grootheidswaanzin en paranoia van wispelturige dictators geregeld uit op merk- waardige excessen. Ongegeneerd vliegvelden naar jezelf vernoemen, op elke straat- hoek een portret van jezelf ophangen zoals Arabische dictators doen. Of deden?

De dictaturen in de Arabische wereld staan onder druk. Er dient zich een nieuwe tijd aan van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Althans, zo lijkt het.

Want kunnen we immers wel spreken van één Arabische Lente? De dictaturen hebben veel met elkaar gemeen; onder andere politieke onderdrukking en geen vrije verkiezingen. Maar zijn er niet ook veel verschillen? Zou je niet moeten spreken van meerdere Arabische Lentes? In welke dictaturen is er daadwerkelijk sprake van een voedingsbodem voor democratie? Is democratie überhaupt te allen tijde en plaatse wenselijk?

Journalist Marten Blankesteijn (De Pers) schreef samen met Irene de Zwaan het boek De Grote Dictatortour, waarin zij verslag doen van hun reis door twaalf dictaturen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië.

In deze editie van het denkcafé zal Blankensteijn worden geïnterviewd over zijn avonturen en vervolgens in gesprek gaan met Paul Aarts, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Voorafgaand een poëziecolumn door Esther Porcelijn, dichteres en student Filosofie Universiteit van Tilburg. Na afloop draait Clublepop muziek die de wereld voor altijd heeft veranderd. Moderator van deze avond is Freek de Haan, redacteur Denkcafé.

woensdag 15 juni 2011 | 20.00u | toegang gratis

De Grote Dictatortour door Marten Blankesteijn & Irene de Zwaan
Uitgeverij Spectrum
ISBN 978-90-491-0333-0
Eerste druk februari 2010
Nederlands, 207 pagina’s
Verkoopprijs € 18