Terug naar programma

DvD Cradle to Cradle 2010

vr 24 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Debat met Michael Braungart, Joep van Lieshout en Karim Benammar. De Duitse chemicus Michael Braungart combineert met Cradle to Cradle het schijnbaar onmogelijke: een ongebreidelde consumptiemaatschappij en een schone aarde. Met Cradle to Cradle worden consumptiegoederen zo ontworpen dat zij composteerbaar zijn en dus gewoon kunnen terugkeren in de natuur.

Geen recycling dus, waarbij producten uiteindelijk toch weer op de vuilnisbelt terecht komen. Met Cradle to Cradle consumeren mensen zoals de natuur dat doet: al het afval, alle verspilling en overvloed is voedsel voor nieuw leven. Joep van Lieshout stelt hierbij vraagtekens in zijn recente installatie Cradle to Cradle (2009).

Het kunstwerk bestaat uit een anatomisch theater, een semi-industrieel slachthuis en een hightech operatiekamer. Op helverlichte, robuuste tafels liggen botten, schedels, spiergroepen en organen. Met het bekijken van dit kunstwerk wordt het al gauw duidelijk: deze machine recycled alles, zelfs mensen!

Karim Benammar becommentarieert met het gedachtegoed van de Franse filosoof Georges Bataille de wortels van Cradle to Cradle: de economie is geen strijd om schaarse grondstoffen, maar één grote verspilling…

  • Michael Braungart, bijzonder hoogleraar Cradle to Cradle EUR
  • Joep van Lieshout, Rotterdams beeldend kunstenaar en ontwerper
  • Karim Benammar, filosoof gespecialiseerd in de filosofie van overvloed
  • Hans Kennepohl, moderator

Dit debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Infernopolis van Atelier van Lieshout en is een samenwerking van Museum Boijmans Van Beuningen, Goethe-Institut Rotterdam, Studium Generale Erasmus Universiteit en debatcentrum Arminius.

Donderdag 9 september 2010 | 15.00 uur | toegang gratis