Terug naar programma

Durven geloven in een rechtvaardige en duurzame stad

ma 6 februari 2023
17:30Inschrijven nieuwsbrief

“Klimaat en milieu worden steeds maar met doemdenken in verband gebracht. Dat helpt niet. Ik zal laten zien dat we er maatschappelijk enorm op vooruit kunnen gaan.” – Maarten Hajer

In zijn lezing neemt Hajer ons mee naar de toekomst: hoe zouden onze steden eruit kunnen gaan zien als we echt doorpakken op de klimaatopgave. Hoe zullen we wonen, wat zullen we eten, hoe gaan we ons verplaatsen? 

Hajer komt met een positief verhaal over de stad van de toekomst. Als we het goed aanpakken kan die klimaatneutrale stad tot een verhoging in sociale en persoonlijke levenskwaliteit leiden. In zijn lezing zal Hajer op basis van tal van voorbeelden uit het buitenland en uit het Rotterdam van vandaag laten zien waar we staan en waar we naar zouden kunnen verlangen. De crux voor Hajer: we moeten ons vertrouwen in de toekomst herwinnen, durven geloven dat de stad rechtvaardiger en duurzamer kan.

Prof.dr. Maarten Hajer (1962) is faculteitshoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht. Hij is opgeleid als politicoloog en planoloog aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en promoveerde daarna aan de Universiteit Oxford. Op 36-jarige leeftijd werd hij benoemd tot hoogleraar Politicologie en Bestuurskunde aan de UvA (1998). Als directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) was hij zeven jaar lang de eerste adviseur van Kabinet en Tweede Kamer op thema’s als klimaatverandering en ruimtelijke ordening. In 2015 zette hij de Urban Futures Studio op aan de Universiteit Utrecht om van daaruit te werken aan de wetenschappelijke studie van de toekomst. Hajer is internationaal bekend vanwege zijn baanbrekende werk over de rol van taal en verbeelding. Zijn meest recente boek is ‘Neighbourhoods for the Future’ (Trancity/Valiz 2020, herdrukt in 2022).

Dit programma wordt georganiseerd door Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen