DRAAD: solidariteit #3 Over internationale solidariteit, Tussen plichtsbesef en eigenbelang
Vluchtelingen op Lesbos die we maar niet kunnen of willen helpen, jongeren die steeds meer gebukt gaan onder de gevolgen van de coronamaatregelen en uiteraard de pijnlijke toeslagenaffaire; het piept en kraakt als het om onze pogingen tot solidariteit gaat. Solidariteit wordt vaak als een technische kwestie gezien in plaats van een politieke. Er worden praktische pleisters geplakt en brandjes geblust, maar misschien is het nu tijd om te praten over de fundamenten onder solidariteit. Voor Arminius en LOKAAL de aanleiding om een drieluik te organiseren van de politieke talkshow DRAAD en die fundamenten onder de loep te nemen.
Na de bijstandswet (Wat zijn we elkaar verschuldigd?) en de intergenerationele solidariteit (Wat gunnen we elkaar?) besproken te hebben, wordt het drieluik afgesloten met deze derde editie, waarin internationale solidariteit centraal staat.
Solidariteit is een hoera-woord. De meeste mensen zijn er dol op, maar over met wie we solidair moeten zijn en waarom, worden we het maar niet eens.
Zijn we solidair omdat ons geloof het voorschrijft? Moeten we solidair zijn om onze democratische waarden over de grens te bevorderen? Is het beter om solidariteit zo vorm te geven dat het onze handelsbelangen dient? En maakt het uit of de mensen die onze hulp verdienen worden getroffen door een aardbeving, door oorlog of door een gefaalde staat?
In deze editie van DRAAD gaan we op zoek naar een antwoord op de volgende vragen: Welke motieven voor (internationale) solidariteit kunnen we onderscheiden? Hoe verhouden die zich tot elkaar? Is eigenbelang een handige manier om draagvlak onder internationale solidariteit te organiseren of ondergraaft het morele motieven? En wat is de rol van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens?
Met: Kees Zevenbergen (directeur Cordaid), Geske Dijkstra (Professor Governance and Global Development EUR),Coen Teulings (econoom en hoogleraar Universiteit van Utrecht en University of Cambridge), Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty International en Marcel van der Steen (journalist, voormalig Midden-Oosten correspondent NOS).
Gespreksleiding: Chris van der Meulen
Over DRAAD
DRAAD is dé politieke talkshow van Rotterdam. Het is de plek waar raadsleden elkaar informeel ontmoeten en waar bewoners en belanghebbenden zich kunnen verdiepen in thema’s die van belang zijn voor de stad en waar op (korte) termijn besluitvorming over plaatsvindt in het stadhuis. DRAAD is een samenwerking tussen LOKAAL en Arminius.
Livestreamlink
Dit programma is alleen online te volgen. Nadat je een ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.