Terug naar programma

DRAAD: Solidariteit #2 Over solidariteit tussen generaties | Wat gunnen we elkaar? 

zo 14 maart 2021
16:00



Inschrijven nieuwsbrief

De pijnlijke toeslagenaffaire, vluchtelingen op Lesbos die we maar niet kunnen of willen helpen, jongeren die steeds meer gebukt gaan onder de gevolgen van de coronamaatregelen, het piept en kraakt als het om onze pogingen tot solidariteit gaat. Er worden pleisters geplakt en noodoplossingen besproken, maar wellicht is het tijd om te praten over de fundamenten onder solidariteit in onze samenleving. Aanleiding voor Arminius en LOKAAL om in aanloop naar de aanstaande Tweede Kamer-verkiezingen een drieluik te organiseren van de politieke talkshow DRAAD die in het teken staat van solidariteit.
In deze tweede editie staat intergenerationele solidariteit centraal.

Aan de orde is de vraag: wat mogen we van elkaar verlangen en waarom?

De relatie tussen de verschillende generaties in ons land lijkt te verslechteren. Jongeren betalen een hoge prijs in de coronacrisis. Ze moeten, uit solidariteit met kwetsbare ouderen, heel veel laten en voelen ze zich niet vertegenwoordigd in de besluitvorming rond de coronamaatregelen. En dat terwijl jongeren zich sowieso al niet altijd de meest bevoorrechte generatie voelen. De arbeidsmarkt, het klimaat, de huizenmarkt en zelfs het debat over de toegang tot IC-bedden in het ziekenhuis drijft de generaties uit elkaar. Ook de 50Plusser voelt zich vaak tekortgedaan als gevolg van verlies aan koopkracht, onvoldoende geschikte woningen en steeds hoger wordende zorgkosten.

In plaats van een wedstrijd te voeren over welke generatie de meeste pech heeft, voeren we in deze DRAAD een gesprek over wat we elkaar gunnen en wat de generaties kan binden.

Op basis waarvan kunnen boomers of millennials zich bepaalde rechten toe-eigenen of de ander plichten opleggen? Wat zijn goede criteria voor het bepalen van wie wat toekomt?
Pech en geluk worden nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. Het maakt uit waar en wanneer je geboren bent en wie je ouders zijn. Verdienste – de mate waarin je bijdrage aan de samenleving gewaardeerd wordt – is misschien een eerlijker criterium dan het hebben van de juiste achternaam, postcode of geboortedatum. Maar ook het praten over de verdienste kan onbevredigend zijn. Net zoals onze geboorte hebben we niet in de hand hoe de ander onze verdienste beoordeelt. Maar wat dan wel?

Marli Huijer (hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy), Hafez Ismaili M’hamdi (onderzoeker biomedische ethiek bij het Erasmus MC), Mayra Pereira Furtado dos Reis (voorzitter van de Jongerentop010) gaan in gesprek over alles wat er tussen de generaties instaat en wat ze kan verbinden.
Evelien Tonkens (hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek) geeft een inleiding.

Gespreksleiding: Marianne Klerk

In december j.l. spraken meer dan 400 jongeren zich uit tijdens de Jongerentop010, door antwoord te geven op de vraag Wat heb jij nodig om veerkrachtig uit de coronacrisis te komen? Lees hier de drie concrete adviezen die Young010 opstelde op basis van de uitkomsten van de top.

In deel drie van de serie DRAAD: Over solidariteit zoomen we in op internationale solidariteit, in deel een stond solidariteit en de bijstand centraal. Houd deze website in de gaten voor meer info.

Over DRAAD
DRAAD is dé politieke talkshow van Rotterdam. Het is de plek waar raadsleden elkaar informeel ontmoeten en waar bewoners en belanghebbenden zich kunnen verdiepen in thema’s die van belang zijn voor de stad en waar op (korte) termijn besluitvorming over plaatsvindt in het stadhuis. DRAAD is een samenwerking tussen LOKAAL en Arminius.

Livestreamlink
Dit programma is alleen online te volgen. Nadat je een ticket gekocht hebt, ontvang je automatisch een ticket-mail van Stager met daarin de link naar de livestream. Niet ontvangen? Check je spambox en/of controleer je andere mailboxen (mogelijk staat er in jouw Stager-account een ander mailadres van jou opgeslagen). Mail anders naar publiciteit@arminius.nl.

 

Jongeren betalen een hoge prijs in de coronacrisis. Ze moeten, uit solidariteit met kwetsbare ouderen, heel veel laten