Terug naar programma

DRAAD: Poppodium & Blankenburgtunnel

Tue 25 November 2014
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Krijgt Rotterdam een nieuw poppodium? Als het aan wethouder *Adriaan Visser ligt wel. Maar zitten we in Rotterdam eigenlijk wel te wachten op een nieuw podium? En dan de Blankenburgtunnel: hoe relevant is die voor de goede bereikbaarheid van de Maasstad? En op welke manier kan de groene long van de Randstad zoveel mogelijk behouden blijven?*

Poppodium Het Rotterdamse uitgaansleven zit – na een deprimerende periode van faillissementen en sluitingen – weer in de lift met podia als Perron, Bird, Bar en Worm. Bovendien komt er in een oude gashouder in Delfshaven de Ferro Dome, een podium dat zich qua capaciteit kan vergelijken met de Heineken Music Hall. Toch vindt wethouder Adriaan Visser het hoog tijd voor een poppodium in de stad. Hoe vernieuwend is het idee van wethouder Visser eigenlijk? Zijn aanpak: een pitch waarvoor ondernemers hun plannen kunnen insturen. Diverse kenners, zoals Paul van Oort en Dick Pakkert, zijn bijzonder kritisch op de aanpak. Voor- en tegenstanders én de nieuwe initiatiefnemers lichten hun plannen toe. Met o.a. Adriaan Visser (wethouder Cultuur), Paul van Oort (cultureel adviseur), Ron Andriessen (projectontwikkelaar cultuur), Minke Weeda (Live at Rotown), Dave Geensen (Popkantoor) en Ted Langenbach (party-goeroe).

Blankenburgtunnel Voor 1,2 miljard moet de Blankenburgtunnel met een zesbaansweg de A15 met de A20 verbinden om files in de Beneluxtunnel te verminderen. Voorwaarde: het natuurgebied dat de tunnel doorkruist zoveel mogelijk sparen. Er is gekozen voor een kanteldijk, omdat de tunnel de Nieuwe Waterweg doorkruist en hiermee de waterveiligheid gewaarborgd wordt. Uit een adviesrapport van Rijkswaterstaat blijkt echter dat er meer mogelijkheden zijn die minder schade aanrichten. Kunnen de plannen voor de kanteldijk nog keren en zo ja, wat zijn de andere opties? Met o.a. Tweede Kamerlid Duco Hoogland (PvdA, Kamercommissie Milieu & Infrastructuur) en Toine Cooijmans (Natuurmonumenten).

Elke aflevering is de politicibank gereserveerd voor de Rotterdamse politici, die hun visie geven op de onderwerpen die behandeld worden. Met deze keer in ieder geval: Jos Verveen (D66), Sun van Dijk (SP), Tom Weerdmeester (SP) en Barbara Kathmann (PVDA). Verder in DRAAD de politieke column van Chris Aalberts en een maandoverzicht in sneltreinvaart op de politieke gebeurtenissen in de stad. De presentatie is in handen van Francisco van Jole.

dinsdag 25 november | 20 u entree € 5 | studenten en Rotterdampas € 2,50 __ DRAAD wordt georganiseerd door Arminius en LOKAAL.