Terug naar programma

DOOL, Jozef van Wissem & Verwoed

vr 23 december 2022
19:30Inschrijven nieuwsbrief

De duistere rock van DOOL blijft evolueren als een levend organisme. De groep rondom Raven van Dorst klonk op debuut Here Now, There Then nog puntig en bevlogen, met af en toe felle explosies die hingen richting alternatieve rock en metal. De alom geprezen opvolger Summerland voelt een stuk spiritueler en bezwerender; meer nadruk op spanning en experiment.

In korte tijd is DOOL gegroeid tot een geliefde band die festivals als Roadburn, Lowlands en Graspop naar hogere sferen heeft verheven.  De muziek is imposant, prachtig en duister tegelijk, een ontdekkingsreis tussen beschaving en natuur, het doorbreken van stigma’s, onze fantasieën en harde waarheden. En in de setting van de Arminius dus extra bijzonder.

De acts die DOOL vanavond meeneemt zijn minstens zo bijzonder. Wereldwijs geprezen, maar nog altijd even mysterieus; Jozef van Wissem is een componist en luitist die zijn geheel zwarte, uniek op maat gemaakte barokluit over de hele wereld bespeelt. De titels en de aard van zijn werken hebben vaak een christelijk-mystieke aantrekkingskracht, zo invloedrijk als dat het tijdloos is.

De alternatieve blackmetal van Verwoed is een geduchte onheilsschreeuw in het oneindige duister. Debuut EP Woudloper is een ode aan de grote aftakeling, hoe leven en dood elkaar voeden tot het onbekende hiernamaals. Muziek als een kosmische natuurkracht dat nihilisme ombuigt iets schoons, bijna religieus.

Dit concert wordt georganiseerd door Rotown & Arminius en heeft staan- en zitplaatsen.