Docu & Debat
Elk jaar komen kinderen van groep 8 mét hun ouders in dezelfde snelkookpan terecht: welke middelbare school gaat het worden en vooral ook welk niveau wordt geadviseerd? Wordt het VMBO, HAVO of VWO? De Citotoets en het advies dat de docent een leerling meegeeft, zijn daarbij allesbepalend.
Documentaire
In de documentaire Citostress van Ingeborg Jansen worden de leerlingen, leerkrachten en ouders van twee groepen 8 uit Rotterdam, die van De Kralingsche School in Noord en de Agnesschool in Zuid, gedurende een jaar gevolgd terwijl zij zich voorbereiden op de Citotoets. Op deze avond vertonen we de documentaire en praten we daarna met regisseur Ingeborg Jansen, de leerkrachten, leerlingen en ouders uit de documentaire.
Debat
Aansluitend gaan we in gesprek met beleidsmakers, schooldirecteuren, docenten en ú over de vraag: hoe kom je tot een zo goed mogelijk schooladvies? Tot vorig jaar was de Citotoets de belangrijkste graadmeter, nu is door een wetswijziging het schooladvies zwaarwegender geworden. Wat betekenen deze nieuwe ontwikkelingen voor de jaarlijkse dans om de middelbare scholen in Rotterdam? Wat zijn de eerste ervaringen van docenten met deze nieuwe werkwijze? Komen met deze nieuwe opzet Rotterdamse leerlingen op de juiste scholen terecht of zijn extra maatregelen nodig?
re
Met Ingeborg Jansen, de docenten, leerlingen en ouders uit de documentaire, Marcel van der Knaap (voorzitter LMC en woordvoerder regiegroep Plaatsingswijzer), Erik Zevenbergen (directeur Libanon Lyceum en lid werkgroep Plaatsingswijzer), Daaf van de Wege (directeur basisschool De Vierambacht en lid werkgroep Plaatsingswijzer), Joke Rutger (kwaliteitsmedewerker Stafbureau Samenwerkende Vrije Scholen Zuid Holland.), Irene van Kesteren (beleidsadviseur/ programmanager FOKOR en lid regiegroep Plaatsingswijzer), Margit van Aalst (projectleider College Toetsten en examens), Co Engberts aanwezig zijn (woordvoerder Onderwijs) en Sun van Dijk (gemeenteraadslid SP).
Deze avond is georganiseerd door Arminius i.s.m. Zeppers.