Terug naar programma

Dit was 2018

Fri 7 December 2018



Inschrijven nieuwsbrief

Waarover spraken we met onze vrienden en (politieke) vijanden in 2018? Wat hadden we ab-so-luut moeten zien, horen, weten? Is discrimineren oké? Waarom is het moeilijkste probleem ter wereld nog steeds niet opgelost? En wat kunnen we leren van Amsterdam (om niet zo te worden) ? En verder: de verkiezing van de beste Rotterdamse politicus 2018, De Grote 2018 Roddelshow en de politieke hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Te gast o.a. Melle Daamen, Andrew Makkinga, Frank Karsten en Els van Diggele. Met als bonus een vette afreken-afterparty in WORM.

 

Wat kan Rotterdam leren van Amsterdam? (om niet zo te worden)

De populariteit van Rotterdam heeft ook negatieve kanten. De huizenprijzen stijgen snel en sommige Rotterdammers kijken met argusogen naar het toenemend aantal toeristen in de stad. Nu heeft Amsterdam deze problemen veel sterker: woningen zijn voor de meeste starters onbetaalbaar en er zijn allerlei maatregelen om het toerisme te temperen. Wat kan Rotterdam leren van Amsterdam, zodat we niet in dezelfde situatie komen? Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Met:

Melle Daamen, voormalig directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, voormalig directeur van Theater Rotterdam
Cin Kiota, creatief directeur van de Suicide Club
Michelle Provoost, directeur International New Town Institute
 Andrew Makkinga, presentator NTR

Dit programma is georganiseerd door opiniesite Joop en Arminius.

 

Discrimineren moet mogen

Discriminatie is altijd fout. Toch? Volgens Frank Karsten, auteur van De Discriminatiemythe, valt daar wel wat op af te dingen. Hij stelt dat de samenleving in de strijd tegen discriminatie is doorgeschoten, vooral overheidsregels tegen discriminatie hebben allerlei negatieve effecten. Daarnaast zijn vooroordelen regelmatig gerechtvaardigd: soms moet je een snelle beslissing nemen en dan is het logisch te generaliseren. Tot slot verdedigt hij het recht op belediging: waarom mogen christenen wel beledigd worden en homo’s niet? Frank Karsten wordt geïnterviewd over zijn boek en gaat in debat met het publiek. Gespreksleiding: Wendelien Wouters.

Dit programma is georganiseerd door Arminius.
 
 0
0

Grote 2018 Roddelshow

Wat zijn de mooiste, vreemdste en verdrietigste roddels van 2018? In de Grote 2018 Roddelshow neemt mediawetenschapper Simone Driessen ons mee in de wonderwereld van beroemdheden, reality sterren en politici. Wat zegt onze interesse voor hen eigenlijk over onszelf?

Wat zegt de intrige tussen Donald Trump en Stormy Daniels over het afgelopen jaar? Wie wordt de populairste Kardashian van 2019, of gaat alle aandacht naar Ye? En what about de politieke voorkeur van Taylor Swift? Ook blikken we terug op de succesvolle en stukgelopen relaties van 2018: royals Meghan en Harry, de flits-relatie van Ariana Grande en Pete Davidson, en Jennifer Aniston en Brad Pitt zijn beiden weer single! Mediawetenschapper Simone Driessen neemt ons mee in wonderwereld van beroemdheden, reality sterren en politici. Onze fascinatie voor het wel en wee van celebs wetenschappelijk verklaard! Met quiz!

Dit programma is georganiseerd door Studium Generale.

 0
 0 0

Vers Beton Best Of

De redactie van Vers Beton serveert  tijdens Dit was 2018 prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagavondborrel. Onder leiding van Vers Beton-hoofdredacteur Eeva Liukku zetten spraakmakende opiniemakers en doortastende journalisten live nogmaals de tanden in de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

De Ripper van Rotterdam
Tussen 1989 en 1999 zijn in Rotterdam vijf prostituees beestachtig afgeslacht door waarschijnlijk één en dezelfde man. Op 18 oktober van dit jaar is Albert B. schuldig bevonden aan de moord op twee van hen. Margot Smolenaars verdiept zich al sinds 2015 in deze zaak.

Coolhaven: van Nazi-muur tot gentrificatiefrontlijn
Ferrie Weeda schrijft met enige regelmaat over zijn thuisbasis Coolhaven. Een recente column over de maatschappelijke tegenstellingen in de buurt heeft veel losgemaakt. Ook ontdekte hij dat ter hoogte van Little C er een Nazi-citadel heeft gestaan.

Diversiteit in de cultuursector
Het best gelezen stuk van 2018 ging over diversiteit in de culturele sector. Met auteur Caterine Baeten bespreken we welke stappen er op dit gebied in de politiek en in de sector worden gemaakt – of niet.

Lotfi el Hamidi (NRC) sluit af met een column over 2019.

Dit programma is georganiseerd door Vers Beton

 o

DRAAD: Uitreiking Beste politicus van Rotterdam 2018

In deze eindejaarstalkshow komen alle grote én kleinere Rotterdamse politieke gebeurtenissen aan bod. Groeide Joost Eerdmans uit tot dé oppositieleider van Rotterdam? Hoe doen de nieuwkomers in de Rotterdamse gemeenteraad het? Waar werd door de gemeenteraad het heftigst over gedebatteerd? Welk politiek moment maakte op de panelleden de meeste indruk? En wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen, wordt het Ellen Verkoelen (50PLUS), Vincent Karremans (VVD) of Stephan van Baarle (Denk)?

Een jury, bestaande uit Mirjam de Winter (o.a. NRC), Ties Joosten (FTM), Ewoud Kieviet (RTV Rijnmond), Antti Liukku & Monica Beek (AD/Rotterdams Dagblad) en Rachid Benhammou (o.a. OPEN Rotterdam), beslist wie zich een jaar lang beste politicus van Rotterdam mag noemen.  John Bijl (Periklesinstituut) blikt samen met hen terug op het afgelopen politieke jaar. Presentatie: Victor Vlam

Dit programma is georganiseerd door LOKAAL en het Periklesinstituut i.s.m. Arminius.

 

Het moeilijkste probleem ter wereld

Het conflict tussen Palestina en Israël lijkt onoplosbaarder dan ooit. Els van Diggele publiceerde onlangs We haten elkaar meer dan de Joden waarin zij de onthutsende onderlinge verdeeldheid van de Palestijnen beschrijft. De gewone Palestijn mag dan al meer dan 50 jaar lijden onder de repressie van Israël, maar deze zucht al meer dan 100 jaar onder de onderdrukking door de eigen leiders. Zij ontdekte vele bizarre aspecten van incompetentie en nepotisme, zoals dat Arafat in 1995 veertig algemeen-directeuren had aangesteld op het ministerie van Volksgezondheid.

Hoe moet het verder met het moeilijkste probleem ter wereld? Van Diggele stelt dat de eerste stap moet zijn: een volledig en eerlijk beeld van de situatie, waarbij de Palestijnen ook onderdeel van het probleem zijn en niet alleen voornamelijk als slachtoffer van Israël worden afgeschilderd. Van Diggele wordt geïnterviewd over haar boek en gaat in gesprek met het publiek.

Els van Diggele (1967) is historica, journaliste en Israël- en Palestinadeskundige. Ze schreef van binnenuit en ter plaatse een drieluik: Een volk dat alleen woont over onderlinge ruzies in de Israëlische samenleving, Heilige ruzies over onderlinge conflicten in de christelijke gemeenschappen en We haten elkaar meer dan de Joden over tweedracht in de Palestijnse samenleving.

Gespreksleiding: Serv Wiemers, voormalig directeur van The Hague Institute of Global Justice, diplomaat en schrijver.

Dit programma wordt georganiseerd door boekhandel Donner en Arminius.

o

Workshop Deep Democracy

Stel dat je aan het begin van een discussie eens niet zou zeggen: ‘”Ik hoop dat we het snel eens worden.” Deep Democracy is een gesprekstechniek waarbij de onderstroom aan meningen naar voren komt. Ze is ontwikkeld door Myrna Lewis in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Ter plekke wordt een thema bepaald en gaan we op zoek naar inzichten en meningen, die verder gaan dan je normaal in discussies terugvindt. Gespreksleiding: Ann Cassano, Amir Nazar, Gideon Sinke, Maiken Larsen en Sara Huang. Als je mee wilt doen, kom aan het begin van de workshop, want er is een maximaal aantal deelnemers!

Dit programma is een samenwerking van Bureau Tw!st en Arminius.

 

Dit was 2018 wordt georganiseerd door Arminius, Donner, Lokaal , Joop.nl, Studium Generale (Erasmus Universiteit Rotterdam),Vers Beton en Worm.