Terug naar programma

Designplatform Rotterdam: wat is design?

Thu 28 April 2011
19:30Inschrijven nieuwsbrief

Designplatform Rotterdam pluist het wezen uit van design en ontwerpen. Dit vakterrein groeit als kool; er worden vandaag meer designers opgeleid dan ooit tevoren! Het vak verbreedt zich in alle richtingen want ‘design gaat over alles’. Het begrip design heeft op sommigen een magische aantrekkingskracht. Kloppen deze mooie verhalen wel? Wat is design eigenlijk? Wat zijn de voornaamste ingrediënten van een ontwerpproces?

Design Platform Rotterdam vindt de ontwikkeling van een brede design community essentieel. De theatrale vorm van de avond is ‘het tribunaal’. Dit ad hoc college omvat de publicist Ed van Hinte en uit de wereld van opdrachtgevers: Paul Gardien, Vice President van Philips Design en namens de opleidingen Colette Lacoste, docent Grafisch Lyceum Rotterdam. Het tribunaal laat het licht schijnen over de opvattingen over design die geventileerd worden.

‘Existentiële design-kwesties op de snijtafel’

Overeenkomsten en verschillen tussen ontwerpprocessen van industriële, grafische en serviceproducten komen als kwestie aan bod. Zijn designprocessen uniek en zo ja, kan toepassing elders zinvol zijn? Ook komt ter sprake de rolverdeling in de keten: opdrachtgever, ontwerper, producent, distributeur, detaillist, eindgebruiker, criticus. We verwachten aldus een caleidoscoop van opvattingen over design, processen, de invloed van procesmanagement, de rol van de media, de verhouding tot artisticiteit etc. Aanleiding voor deze avond is het onlangs verschijnen van twee publicaties waarover de auteurs een voordracht zullen houden;

‘Vision in product design’ door prof. dr. Paul Hekkert en prof. ir. Matthijs van Dijk van TU Delft

‘Game Urbanism’ door ontwerper Hans Venhuizen

Daarnaast treden vier jonge ‘stand-up columnisten’ op met een eigen, kort verhaal: Zuzanna Skalska, Mechteld Petersen, Marit Overbeek en Bob van Dijk

Dinsdag 10 mei 2011 | 19.30u | zaal open 18.00u | toegang gratis

Design Platform Rotterdam, Jeroen Deckers, Willem Kars en Lucas Verweij biedt u vanaf 18.00 uur een vegetarische hamburger aan. Ook de niet-vegetariërs komen aan hun trekken: voor hen wordt een gewone, zij het biologische hamburger gebakken.

Reserveren en inschrijven is aan te raden in verband met het beperkte aantal zitplaatsen. (klik hier om te reserveren)