Terug naar programma

Denkcafé Wikileaks: transparantie of terreur?

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Afgelopen maanden beheersten onthullingen van Wikileaks krantenkoppen, praat- programma’s en internet weblogs. Hoewel de klokkenluidersite al sinds 2006 bestaat, zetten de recente publicaties van geheime documenten door de ‘hacktivisten’ de site nu pas werkelijk op de kaart. Zijn de onthullingen nu een zegen voor de democratie of een gevaar voor de rechtstaat? Hoort Wikileaks bij de moderne eis om transparantie van de hedendaagse digitale samenleving?

Of zit er toch ook een grens aan wat wel en niet op straat kan komen te liggen? Is Julian Assange een internetheld of een cyberterrorist? In dit denkcafé zal een panel van deskundigen het fenomeen Wikileaks bespreken vanuit het perspectief van de internationale betrekkingen en de internetjournalistiek, de ethiek van hackers en de nieuwe wereld van het internet. Deelnemers aan dit denkcafé zijn onder andere:

  • Prof. dr. Valerie Frissen, bijzonder hoogleraar ICT en Sociale Verandering, EUR en de eerste en bekendste internetjournalist van Nederland
  • Francisco van Jole, spreekt over een zeer breed scala aan onderwerpen, allen gebaseerd op internet en de impact van en op een online maatschappij.
  • Ko Colijn, hoofd Veiligheid bij Instituut Clingendael en hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de EUR. 

Vaste muziekhost van het denkcafé Clublepop draait vrolijke muziekplaatjes en feelgood indiepop afgewisseld met opgehitste franse pop, northern soul en een vleugje ‘je ne sais quoi’.

Boomerang freecards heeft recent een kaart in omloop met een afbeelding van Wiki de Viking met een luier om, dus een prachtige verwijzing naar Wikileaks. Deze kaart wordt als gadget aan bezoekers uitgedeeld. Dit Denkcafé is een samenwerking van Arminius en Studium Generale EUR.

Woensdag 19 januar1 2011 | 20.00 uur | toegang gratis