Terug naar programma

Denkcafé: Revenge of the Nerds!

wo 24 april 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Kan professionele toewijding gepaard gaan met een normaal sociaal leven of zit er bij alle genieën een steekje los? Hoe kan het dat slecht geklede mannen, met een dikke bril en een vette kuif zoveel mensen aan de buis weten te kluisteren? Waar komt onze fascinatie vandaan met uiteenlopende figuren als Al Bundy, Bill Gates en de hoofdrolspelers uit American Pie? Wat moeten we denken van het succes van Beauty & the Nerd? Het Rotterdamse Denkcafé wijdt een avond aan deze zonderlinge types.

Een evolutionair psycholoog en een trendwatcher zullen zich over het fenomeen van de nerd buigen en vanuit hun verschillende disciplines betogen dat nerds bijna altijd mannen met een technische achtergrond zijn, uitleggen waarom we niet zonder nerds kunnen, en ingaan op de vraag wat iemand nou precies tot een nerd of geek maakt. Ook zullen ze ingaan op de zogenaamde nerdcore, een subcultuur van nerds die hip hop-muziek maken over Star Wars en de nieuwste gadgets en die langzaamaan doordringt in de mainstream pop-, beeld- en modecultuur. Ten slotte proberen zij te doorgronden waarom nerds of geeks meer betekenen voor onze samenleving dan uitsluitend het bieden van plat vermaak.

Met: Tom Palmaerts trendwatcher en onderzoeker van subculturen bij Trendwolves www.trendwolves.com en Hans van de Braak socioloog en evolutionair psycholoog Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het Denkcafé is een samenwerking tussen Arminius en Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Woensdag 18 november / 20.00 u / Toegang gratis