Terug naar programma

Denkcafé: Optocht der tattoos

Thu 30 January 2020Inschrijven nieuwsbrief

Tatoeages zijn nog nooit zo populair geweest. Henri Beunders dook in de wereld van tattoos om deze rijke en eeuwenoude cultuur te begrijpen en de huidige mode te verklaren. Hij schreef hierover Optocht der tattoos, jacht op een betekenisvol bestaan. Wat betekenen tattoos voor de drager en hoe verhoudt de hedendaagse populariteit zich tot de eeuwenoude tattoo-traditie in volkeren en culturen? Wanneer krijgen mensen spijt van hun tattoo en zijn ze eigenlijk wel gezond? Zijn tattoos kunst en welke taboes zijn er? Beunders wordt geïnterviewd over zijn boek en overhandigt het eerste exemplaar aan tattookoning Henk Schiffmacher en gaat met hem in gesprek. Daarna zal Dex Han, de nicht van Tattoo Bob, ingaan op haar tattoo-praktijk en in het bijzonder op de vele mensen die spijt krijgen van tattoos. Florian Cramer zal ingaan op de vraag: zijn tattoos kunst? en Jaimy van der Deijl zal vertellen over het project RubensX, waarbij zij de ‘Drie nimfen met de hoorn des overvloeds’ van Peter Paul Rubens op haar rug kreeg getatoeëerd. Een bijzondere avond over een eeuwenoud fenomeen met veel beelden van opmerkelijke en kunstzinnige tattoos uit de rijke tattoocultuur.

Henri Beunders is emeritus hoogleraar Ontwikkeling van de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Henk Schiffmacher is Nederlands bekendste tatoeëerder. Hij werkte met vele beroemdheden als Lady Gaga en de Red Hot Chilli Peppers.

Dex Han is de nicht van Tattoo Bob, oprichter van de legendarische Rotterdamse tattoostudio op Katendrecht. Zij heeft een eigen tattoostudio.

Florian Cramer is lector aan de Willem de Kooning Academie.

Jaimy van der Deijl is student aan de Willem de Kooning Academie.

Gespreksleiding: Marianne Vorthoren. DJ Okkie tattooeert vinylplaten met een diamanten naald na afloop van het programma.

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius.