Terug naar programma

Denkcafé: Opkomst en ondergang van de krant?

di 16 juli 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De opkomst en ondergang van de krant: het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Vanaf het begin rond 1900 is de krant uitgegroeid tot een van de belangrijkste media in Nederland met bijna 2 miljoen betalende lezers. Maar internet en gratis kranten als De Pers en Metro doen de oplages nu snel dalen. In het “Geheim van de Telegraaf” beschrijft Mariëtte Wolf de geschiedenis van de grootste krant van Nederland.

Zij kreeg hiervoor een uniek inzicht in de archieven van deze vaak verguisde krant. Leo van Atten was 35 jaar commentator bij het Algemeen Dagblad. Samen illustreren ze met veel anecdotes de roerige geschiedenis van de krant: wanneer moesten politici en anderen buigen voor de macht van de krant of werden kranten zelf onder druk gezet?

Hoe ‘maakten’ kranten het nieuws, nog voordat het woord ‘hype’ was uitgevonden? Hoe reageerde de krant op de opkomst van de televisie en is de opkomst van internet eigenlijk wel zo anders?

Wilbert Baan, onderzoeker dagbladjournalistiek, zal ingaan op de toekomst van de krant: gaat hij definitief ten onder? Moderator van dit debat is Hans Kennepohl en met een bijdrage van de columnist Peter de Koning!

woensdag 17 november 2010 | 20.00 uur | toegang gratis

Mariëtte Wolf “Het geheim van de Telegraaf”
gebonden en geïllustreerd, deels in kleur / 568 blz. Nederlandstalig
Boom Uitgevers Amsterdam / 2009
ISBN-13: 9789085067658
€ 19,95