Terug naar programma

Denkcafe: Morele Helderheid met Neiman

ma 12 januari 2009Inschrijven nieuwsbrief

Al decennia lang strijden rechtse politici tegen de “linkse kerk”. “Linksen” zijn wereldvreemde boekenwurmen met goede bedoelingen die niet weten wat er in de wereld werkelijk te koop is. Als je veel boeken leest wordt je een wereldvreemde idealist. Momenteel is de situatie echter omgedraaid: conservatieve denkers zijn vaak erg belezen en formuleren een duidelijke boodschap. Links heeft zich verloren in relativisme (iedereen heeft zijn eigen waarheid) en heeft geen duidelijk verhaal meer.

De wereldberoemde filosofe Susan Neiman wil links weer ideologisch funderen, links moet weer een ideële, maar wel realistische, boodschap hebben. In haar nieuwe boek Morele Helderheid grijpt zij hiervoor terug op waarden van de Verlichting als hoop, vertrouwen, geluk en redelijkheid. In hoeverre slaagt Neiman hierin? Gaat het linkse hart hier nu écht sneller van slaan of is wat zij zegt ook weer boekenwijsheid?

Neiman is directrice van het Einstein Forum in Berlijn en voormalig hoogleraar filosofie aan de Yale Universiteit. M.m.v. Arjan Vliegenthart (senator 1e kamer voor de SP), Daan Roovers (hoofdredactrice Filosofie Magazine), Rutger Claassen (politiek filosoof),

Moderatie: Erno Eskens (filosoof en uitgever)

De avond is een samenwerking van Arminius, Studium Generale, Goethe-Institut en uitgeverij Ambo Anthos.

De voertaal is Engels.

maandag 12 januari / 20.00 uur / toegang gratis