Terug naar programma

Denkcafe: Komen we de mens ooit te boven?

wo 24 april 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De enorme vooruitgang die geboekt wordt in artificiële intelligentie, hersenonderzoek, nanotechnologie en genetica lijkt te leiden tot slechts één doel: de menselijke tekorten overwinnen en het creëren van een hogere vorm van intelligentie: transhumaan leven.

De Belgische filmmaker Frank Theys duikt in zijn driedelige documentaire Technocalyps in de wereld van het transhumanisme. Hij interviewt bekende denkers en wetenschappers, voor- en tegenstanders en schuwt de ethische en metafysische vragen niet. Als de mens zichzelf kan overstijgen, ten koste van wie en wat dan? Is er dan nog sprake van de mens of heffen we onszelf op en kiezen we voor een perfect robotlichaam en het eeuwige leven boven het aardse lijden. Worden we allemaal cyborgs?

De avond start met een column van Tim Gouw (student EUR en freelance journalist). Daarna wordt een gedeelte van de documentaire Technocalyps vertoond. Tot slot een debat tussen Frank Theys en Jos de Mul (hoogleraar Wijsgerige Antropologie EUR en auteur van het boek Cyberspace Odyssee).

Het Denkcafe is een samenwerking tussen Arminius en Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam

donderdag 25 september / 20.00 / toegang gratis
 www.eur.nl/studium