Terug naar programma

Denkcafe: Flaneren in Cyberspace

wo 24 april 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Waar horrorfilms als Hostel en internetsites als rotten.com inspelen op onze diepste sadistische verlangens en emoties, kunnen dezelfde media ons juist een gevoel van vrijheid en magie geven. In de wereld van computergames is de verbeelding aan de macht, op You Tube is alle ruimte voor persoonlijke expressie, met de iPod kan je verdwalen in de stad.

Volgens Antoon van den Braembussche en Angelo Vermeulen is dit typerend voor onze digitale (web)cultuur. In hun boek Baudelaire in Cyberspace bestempelen zij deze als subliem: een cultuur die angstaanjagend is en tegelijk betovering opwerkt.

In het Denkcafe vindt de officiele Nederlandse boekpresentatie plaats. Het boek bestaat uit tien dialogen waarin zij deze sublieme aard van de digitale (web)cultuur verkennen vanuit concrete thema’ s als geweld in media, de filosofie van computergames en de opmars van de Big Brothermaatschappij.

Voor aanvang van de presentatie een inleiding van Henri Beunders, hoogleraar Geschiedenis, Media en Cultuur aan de EUR.  Tijdens het Denkcafe presenteert het duo de grondbegrippen die aan het boek ten grondslag liggen. Na afloop is er gelegenheid voor discussie.

Met: Antoon van den Braembussche (kunstfilosoof en dichter) en Angelo Vermeulen (beeldend kunstenaar, DJ, bioloog en game-expert) Gastheer: Niels van Poecke (programmamaker).

Het Denkcafe is een samenwerking tussen Arminius en Studium Generale (EUR).
www.eur.nl/studium

woe 22 oktober / 20.00 / toegang gratis