Terug naar programma

Denkcafé: Filosofie Survival Kit IFFR

do 23 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Vanaf woensdag 27 januari 2010 verzamelen filmjunkies zich op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) voor hun jaarlijkse shot beelden. Het Denkcafe biedt een filosofische survival kit ter voorbereiding op dit cinema bacchanaal, om deze tien dagen in het donker op een heel andere manier te beleven. We laten zien dat filosofie als geen ander in staat is om cinema te verteren en te verwerken.
 

Hoe komt het dat filosofie en film zo aan elkaar gewaagd zijn? Enerzijds zien we dat tegenwoordig zelfs blockbusters filosofische vragen niet schuwen. De filosofie, anderzijds, lijkt steeds vaker aan de haal te gaan met film. Filosofen als Deleuze, Žižek en Cavell laten zich direct door film inspireren en steeds meer filosofen gebruiken film als medium om hun ideeën kracht bij te zetten.

Inleiding door Dr. Pieter d’Hoine (1977), postdoctoraal onderzoeker aan de Katholieke Universiteit Leuven en auteur van het boek Denkbeelden – Van film naar filosofie, uitgeverij Pelckmans-Klement  2009.

Van de Sloveense marxistische socioloog, filosoof, psychoanalyticus en cultuurcriticus Slavoj Žižek (Ljubljana, 1949) wordt een korte visuele column vertoond.

Aansluitend onderbouwen Judith Vega (RU Groningen) en Allard den Dulk (VU Amsterdam) aan de hand van filmfragmenten hun fascinatie voor film en filosofie.

Judith Vega is universitair docent sociale en politieke filosofie aan de Universiteit Groningen. Ze houdt zich onder meer bezig met de politieke relevantie van film als publieke sfeer. Allard den Dulk is promovendus en docent wijsbegeerte de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar een existentialistisch engagement in hedendaagse films.

Moderatie: Shailoh Phillips

Het Denkcafé is een samenwerkingsverband van Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam en Arminius.

woe 20 januari 2010/ 20.00 uur / toegang gratis

IFFR 39e editie 27 januari – 7 februari 2010

http://www.filmfestivalrotterdam.com