Terug naar programma

Denkcafé: Een nieuw verhaal voor de wereld

Sat 27 October 2018Inschrijven nieuwsbrief

Hoe overwinnen we toenemende vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed? Volgens George Monbiot begrijpen mensen de wereld door verhalen. Daarom hebben losse feiten over klimaatverandering of de economie vaak geen effect. In zijn nieuwe boek Uit de puinhopen doet Monbiot een poging tot een nieuwe verhaal: een politiek van saamhorigheid. Volgens hem is er door het neoliberalisme in de afgelopen decennia een cynisch mensbeeld ontstaan en heeft doorgeschoten marktdenken geleid tot eenzaamheid, onrechtvaardige ongelijkheid en onmacht om belangrijke zaken als klimaatverandering krachtig aan te pakken. Monbiot gaat in gesprek met Rutger Bregman over de sterktes en zwaktes van zijn ‘verhaal’.

  • George Monbiot is van huis uit bioloog en heeft zich ontpopt tot een veelzijdig journalist, die onder meer voor de BBC en The Guardian natuurprogramma’s en onderzoeksartikelen maakt. Hij heeft diverse bestsellers op zijn naam, zoals Feral: Rewilding the Land, Sea and Human Life en The Age of Consent: A Manifesto for a New World Order.
  • Rutger Bregman is historicus en opiniemaker. Zijn boek Gratis geld voor iedereen is in twintig talen vertaald en verkocht meer dan 250.000 exemplaren.
Voertaal: Engels. Gespreksleiding: Francisco van Jole
 f
Monbiot heeft een duizelingwekkende kennis en een onverwoestbaar vertrouwen in mensen – ik lees alles van hem.’
– Naomi Klein

 “Rutger Bregman is one of Europe’s most prominent young thinkers.” Ted Talks  

f

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius. Supported by Club Imagine.