Terug naar programma

Denkcafé: De welvaart van landen met Joris Luyendijk

Wed 26 June 2019Inschrijven nieuwsbrief

De welvaart van landen van Adam Smith wordt gezien als de bijbel van het liberale kapitalisme. Zo betoogde Smith met succes dat landen beter in een vrije markt handel met elkaar kunnen drijven dan oorlog te voeren of elkaar te beconcurreren. Een discussie die weer actueel is met het ‘America First’ van Trump. De welvaart van landen behandelt meer onderwerpen die nu nog steeds spelen: zo pleit Smith voor hogere belastingen voor de rijken.

Hoe zou Adam Smith tegen de huidige maatschappij aankijken? Zou hij vinden dat zijn beroemde ‘onzichtbare hand’ in de economie goed functioneert? Wat zijn de lessen die we nu uit zijn werk kunnen trekken? Vertaler Jabik Veenbaas en Johan Graafland geven een inleidend interview, waarna Joris Luyendijk in gesprek zal gaan met Syp Wynia en het publiek.

Met:
– Joris Luyendijk is journalist en antropoloog. Hij publiceerde onder meer Dit kan niet waar zijn: onder bankiers, over de kredietcrisis en de daarmee samenhangende bankierscultuur. In 2015 werden daarvan meer dan 300.000 exemplaren verkocht.
Syp Wynia is publicist, journalist, columnist en essayïst, voor onder meer Elsevier
Johan Graafland is hoogleraar Economie en Bedrijfsethiek aan de Universiteit van Tilburg
Jabik Veenbaas is dichter, schrijver, vertaler en filosoof. Eerder publiceerde hij De Verlichting als kraamkamer, waarin hij van vijftien Verlichtingsdenkers hun belang voor vandaag onderzoekt.

Gespreksleiding: Hella Hueck, journalist RTL Z. Boekverkoop door boekhandel Donner.

Dit debat wordt georganiseerd vanwege de nieuwe vertaling van ‘De Welvaart van Landen’, door Arminius en Boom Uitgevers.