Terug naar programma

Denkcafé: De utopie van de vrije markt

vr 24 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Denkcafé met publicist Hans Achterhuis en Frank Karsten van stichting Meervrijheid. Tegenwoordig is de ‘vrije markt’ een vanzelfsprekendheid, ondanks de crisis. Hans Achterhuis toont in zijn recente boek ‘de Utopie van de Vrije Markt’ echter aan dat het huidige marktdenken utopische trekken heeft.

Vooral de Amerikaanse bestseller ‘Atlas Shrugged’ van Ayn Rand over een kapitalistische utopie blijkt zeer invloedrijk. Zo is bijvoorbeeld de voormalige president van de Amerikaanse Federal Reserve Bank, Alan Greenspan een grote fan. In Nederland is het boek vrijwel onbekend hoewel een groep mensen, libertariërs genaamd zich deels hierop baseren. Libertariërs zijn mensen met een sterk ontwikkeld gevoel voor vrijheid. Zij verafschuwen de dwang die de staat uitvoert en denken dat het beter en efficiënter kan als burgers de dingen gewoon zelf oppakken. Zij willen zo min mogelijk invloed van de staat op de markt. De vraag is: wanneer leidt vrijheid tot chaos en misbruik?

Hans Achterhuis is emeritus filosoof en theoloog. Volgens Vrij Nederland behoort hij tot de “…12 grootste denkers van Nederland…” en hij is “…een denker die ons wereldbeeld veranderde…” aldus NRC Handelsblad. Hij schreef diverse boeken en ontelbare artikelen.

Frank Karsten is voorzitter van de stichting Meervrijheid. Deze stichting heeft als doel het vergroten van de individuele en economische vrijheid in Nederland en is van mening dat belastingen en wetten sterk moeten worden verminderd.

Marcel Zuijderland, filosoof

Hans Kennepohl, moderator

Het Denkcafé is een samenwerkingsverband van Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam en Arminius.

Woensdag 21 april 2010 / 20:00 uur/ toegang gratis

Boek: De utopie van de vrije markt
Auteur: Hans Achterhuis
Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam
ISBN 978-90-477-0257-3
Eerste druk 31 maart 2010
Verkoopprijs € 17,95