Terug naar programma

Denkcafé: De peer-to-peer-economie: het einde van het kapitalisme?

Het kapitalistische systeem, waarin mensen vooral voor geld werken en je moet luisteren naar een baas, loopt volgens Michel Bauwens, auteur van De Wereld redden, ten einde. In de peer-to-peer-economie worden mensen van binnenuit gemotiveerd (status, interesse in het onderwerp) en dat is een belangrijke reden waarom deze nieuwe economie het kapitalisme gaat verslaan: ze kan simpelweg beter concurreren. Utopisch? Misschien, maar veel van Bauwens’ voorspellingen zijn al wel uitgekomen.
Met:
  • Michel Bauwens is door het Post Growth Institute uitgeroepen tot een van de honderd wereldwijd meest inspirerende personen op het gebied van duurzaamheid. Het programma Tegenlicht maakte enige tijd geleden een kritische aflevering over het utopisch gehalte van de deeleconomie, met daarin ook een optreden van Michel Bauwens, bekijk deze aflevering hier.
  • Robin Fransman is publicist en schreef Sparen is geen Deugd. Verder schrijft hij columns voor de Volkskrant, RTL en voor het multimediale platform Follow The Money. Voorheen was hij onder meer adjunct-directeur van het Holland Financial Centre en beleggingsanalist bij Van Lanschot Bankiers. Ook is hij toezichthouder geweest bij de Autoriteit Financiële Markten. Fransman studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Danielle Arets studeerde visuele filosofie en psychologie (Universiteit Maastricht & Denemarken) en werkte ruim tien jaar als debatredacteur. Momenteel werkt Arets onder de naam Capada als freelance designonderzoeker, wat ze combineert met een functie als associate Lector Strategische Creativiteit bij de Design Academy Eindhoven. Ze onderzoekt daar o.a. hoe ontwerpers functioneren binnen multidisciplinaire onderzoeksteams.
debat
Verder een column van Olle Lundin. De gespreksleiding is in handen van Hans Kennepohl. En na afloop, bij de borrel, draait ClublePop.
debat
Het Denkcafé is maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Het Denkcafé is ook thuis via de livestream te volgen.