Terug naar programma

Denkcafé: De macht van Beatrix

wo 24 april 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Met Hans Dijkhuis,Thomas von der Dunk en Hans Goslinga. Koningin Beatrix had een grote invloed op de laatste kabinetsformatie. Het vrouwen opinieblad Opzij riep haar onlangs uit tot de machtigste vrouw van Nederland. Stemmen voor een ceremoniële rol van het koningshuis komen op, de roep om een republiek wordt stilletjes aan weer gehoord. De oude discussie over de rol van het koningshuis is weer opgelaaid!

In het boek ‘Monarchia’ beantwoordt publicist en filosoof Hans Dijkhuis vragen als: wat is een monarchie eigenlijk? Hoe hebben koningshuizen door de eeuwen heen gefunctioneerd? Hoe is er in de geschiedenis gedacht over de rol van monarchie? Dijkhuis zal in debat gaan met voor- en tegenstanders van het koningshuis. 

Thomas von der Dunk en Hans Goslinga zullen aanschuiven om een stevig debat te voeren over de rol van het koningshuis in ons staatsbestel. Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en publicist en schrijft o.a. voor De Volkskrant en HP/De Tijd. Tevens is hij lid van het Republikeins Genootschap. Hans Goslinga is politiek journalist en columnist van Trouw. Hij zal zijn column van 20 november ‘Een aangeklede aap op de troon dient de democratie niet’ komen verdedigen. lees colum

Moderator van deze avond is Eeva Liukku.Na afloop van het debat draait Clublepop vrolijke muziekplaatjes. Dit Denkcafé is een samenwerkingsverband van Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam en Arminius.

Dinsdag 14 december 2010 | 20.00 uur | toegang gratis

Hans Dijkhuis ‘Monarchia, Het fenomeen van het koningschap’
paperback | 336 blz. | Nederlandstalig
Boom Uitgevers Amsterdam | oktober 2010
ISBN-13: 9789085068501
€ 21,50