Terug naar programma

Debatnacht

Fri 8 December 2017Inschrijven nieuwsbrief


In drie zalen zijn zeer verschillende debatten en presentaties: De ondergang van het Westen, Vrouwelijke activist regeert, On the run from Erdogan, Jongleren voor je geest, Weg met buitenspel, Fake news en het Rattendebat. Met o.a. Jan Mulder, Victor Vlam, Anne Fleur Dekker, Ad Verbrugge, Hasna El Maroudi, Marli Huijer, Kees Moeliker​ en Yavuz Baydar. Na praten kan in Café Arminius in de kelder.

Moeten de spelregels van het voetbal veranderen?
20:00 | Grote Zaal
Moet de buitenspelregel worden afgeschaft? Wat te doen tegen de Schwalbe? En hoe kan tijdrekken voorkomen worden? Met Rob Siekmann, auteur van De voetbalspelregels – heden, verleden en voorstellen ter verbetering en televisiepersoonlijkheid Jan Mulder.

De Ondergang van het Avondland van Oswald Spengler
20:00 | Bovenzaal
Vallen er op basis van een grondige analyse van acht grote culturen uit het verleden, voorspellingen te doen over de toekomst van onze westerse beschaving? Oswald Spengler meende in zijn meesterwerk De ondergang van het Avondland van wel. Deze klassieker uit het interbellum, voor het eerst in het Nederlands vertaald, lijkt honderd jaar na verschijning relevanter dan ooit. De wereld om ons heen staat op een kantelpunt. Zaken die decennialang vanzelfsprekend waren, staan nu ter discussie. Is het heden te duiden als een tijd van cultureel verval? Of juist niet? Met filosoof Ad Verbrugge en historicus Chris van der Heijden debatteren over de betekenis Spengler’s analyse; en dus ook over ons huidige tijdsgewricht. moderator: Daan Roovers

De Turkse ombudsman Yavuz Baydar, Vrijheidslezing on tour
21:00 | Grote Zaal
Yavuz Baydar was de eerste ombudsman van de Turkse pers en heeft Turkije moeten ontvluchten en leeft momenteel ondergedoken. Wat is zijn visie op de situatie in Turkije? Baydar droeg bij aan BBC World, NPR en Al Jazeera en The Guardian. Daarnaast won hij in 2014 de European Press Prize. Gespreksleider Anne-Marijn Epker.

 


‘Help, de politiek bepaalt mijn dagelijks leven!’
21:00 | Raadszaal
(Hoe) bepaalt de hedendaagse politiek onze levensstijl? Tijdens de Debatnacht presenteren studenten van de Willem De Kooning Academie (WDKA) video’s die een mogelijk antwoord geven op deze vraag. Samen met de WDKA-studenten, Rotterdamse politici en Marli Huijer (ex-denker des vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit) gaan we in gesprek over de invloed die politiek heeft op onze levensstijl, nu en in de toekomst. Politici: Ruud van der Velden (PvdD), Dieudonnee Penning (GroenLinks), Nourdin el Ouali (NIDA) Carlos Goncalves (PvdA) en Tjalling Vonk (CU-SGP).

Fake news
21:00 | Bovenzaal
Wat is fake news, wie fabriceert fake news en heeft het echt zoveel invloed als velen vrezen? Is het een gevaar voor de democratie of wordt de betekenis ervan overschat? Twee mediawetenschappers die fake news onderzochten tijdens de afgelopen Duitse en Nederlandse verkiezingen geven het antwoord op deze vragen. Met journalist en communicatiewetenschapper Alexander Sängerlaub en Gonnie Eggink docent communicatiewetenschap. Voertaal Engels. p

Jongleren met je hersenen
22:00 | Grote Zaal
Zien de hersenen van een jongleur er anders uit? En kan iedereen leren jongleren? Neurowetenschapper Maarten Frens en jongleur en psycholoog Harm van der Laan bundelen de krachten en praten over ballen en de hersenen. Door middel van behendigheidsexperimenten en spiergeheugenoefeningen verklaren Harm en Maarten de wetenschap achter de jongleertrucs.

De Beste Stuurlui
22:00 | Bovenzaal
De Beste Stuurlui serveren weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagavondborrel. Het jaar 2017 bracht een roerig jaar in Rotterdam. Opiniemakers konden zich zoal druk maken over de Kuip, de inhuldiging van Feyenoord, straatintimidatie, de Tweede Kamerverkiezingen, de ‘Turkse kwestie’, een overloper van Leefbaar Rotterdam, een zomerakkoord, zwarte piet, de Waterfrontaffaire, kolencentrales in de haven, de verkoop van Eneco en over diversiteit op de universiteit, in de cultuursector, en ja, waar eigenlijk niet? Tijdens de Debatnacht bespreken de opiniemakers uit onze wekelijkse rubriek De Beste Stuurlui enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar. Kom en luister naar Tara Lewis, Ferrie Weeda, Awais Hassan en Anne Ardon. Ook kijken we vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Eeva Liukku zal het gesprek in goede banen leiden.

Beste politicus van Rotterdam
22:45 | Bovenzaal
Wie mag zich een jaar lang ‘Beste politicus van Rotterdam’ noemen? Leo Bruijn (PVDA), Tanya Hoogwerk  (Leefbaar Rotterdam) en Jeroen van der Lee (PVDD) zijn genomineerd. Eerdere winnaars waren o.a. Sven de Langen (CDA, 2016), Nourdin El Ouali (NIDA, 2015), Hugo de Jonge (CDA, 2014), Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, 2013), Maarten van de Donk (VVD, 2011) en Leo de Kleijn (SP, 2009)

Het stellingendebat
22:00 | Raadszaal
Midden in de zaal loopt een lijn. Ben je vóór de stelling, sta dan links, ben je tegen, sta dan rechts maar sommige mensen staan met een been in beide vakken. Deze spectaculaire en grappige debatvorm laat letterlijk de kracht van woorden zien: bij een goed argument stappen er ineens veel mensen over de lijn. Met gespreksleider Rob Koops.

Feminisme kan niet zonder mannen
23:00 | Grote Zaal
Feminisme is weer in. Van Trump tot Zwarte Piet zijn het vrouwen die de politieke acties leiden dan wel aanvoeren. SIRE vond het zelfs nodig een anti-feministisch spotje te maken. Maar waar zijn de mannen eigenlijk? Komen ze op voor feminisme? Voeren ze actie? Of laten ze vrouwen de kastanjes – weer – uit het vuur halen? Met Hasna El Maroudi, Anne Fleur Dekker, Tom Gorny en Han van der Horst. Gespreksleiding: Francisco van Jole.

Het Rattendebat
23:00 | Bovenzaal
In Rotterdam steekt de rat steeds vaker de kop op. Is het niet op straat, dan is het wel in de krant. Boze tongen beweren dat er sprake is van een heuse rattenplaag en dat de stad beter Ratterdam zou kunnen heten. Of is dit (zoals zoveel) niet sterk overdreven? Naast rattenhaters blijken er ook Rotterdammers te zijn die de rat in een ander daglicht stellen. Een rat hoort bij de stad. Ja toch? Met o.a. Kees Moeliker. Presentatie Inge Janse.

Weiner, schandalen en de stammenstrijd tussen Democraten en Republikeinen
23:00 | Raadszaal
Weiner (2016) is een unieke fly-on-the-wall documentaire waarin de bevlogen jonge Democraat Anthony Weiner wordt gevolgd in zijn campagne in 2013 om burgemeester van New York te worden. Het is op dat moment twee jaar na hij door een sexting-schandaal aftrad als congreslid. Tijdens deze campagne komen echter nieuwe schandalen aan het licht en we volgen deze -eens zo beloftevolle- politicus in zijn weg naar de ondergang. De val van deze politicus gaf ons een unieke inkijk in hoe en waarom non-politieke issues zoals seksschandalen een factor werden in de stammenstrijd tussen democraten en republikeinen. Aan de hand van fragmenten van de film gaat Amerikakenner Victor Vlam daarover in gesprek met moderator Chris van der Meulen.

Wordbites
20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00, 22:30, 23:00 en 23:30 | Commissiekamer
Wordbites is een poëtische mix van gesproken woord met live muziek. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Subtiel op smaak gebracht met een scheut humor en een mespunt stilte. Op de debatnacht speelt Wordbites samen met Brendan Walsh op cello via de stille disco. Silent Poetry dus.

Smalltalkshow
22:00 | Predikantenkamer
Zelfreflectief anti-debat zonder plan. U bepaalt namelijk de agenda. Hoe beweegt u zich als publiek door de debatnacht? Waar heeft u last van? Waar had u het liever over willen hebben? En hoe gedraagt u zich eigenlijk als publiek?Wij zorgen voor blinde vlekkenspaarkaarten en verse huisregels. *Stoom afblazen is toegestaan maar zal publiekelijk worden bevraagd.

Kerstverhaal van Ruben van Zwieten
20:00 – 21:00 | Raadszaal
Ruben van Zwieten is predikant en initiatiefnemer van De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie, gevestigd in Amsterdam op de Zuidas en in Rotterdam op het Weena.

Doctor Watsons Escape Room
Kelder
Laat je opsluiten in de kelder van Arminius. Lukt het jou ​om te ontsnappen?

Bekijk ook www.debatnacht.nl.

De Rotterdamse Debatnacht wordt georganiseerd door Arminius, Donner, De Nieuwe Poort, Goethe-Institut, Kunsthal Rotterdam, Lantaren Venster, LOKAAL,  Natuurhistorisch Museum, Opiniesite Joop.nl, Studium Generale, Vers Beton.