Terug naar programma

Debatnacht 2014

do 23 mei 2024
field_543cf7096c5fePlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Is Rotterdam toe aan een nieuw, hipper imago? Wat maakte Sunny Bergman mee, verkleed als Zwarte Piet, in de straten van London? Wat is de visie van Bert Keizer op het levenseinde en de steeds grotere medische mogelijkheden? Is het woord ‘neoliberalisme’ de grootste politieke truc van de afgelopen decennia? Hoe ziet onderzoeksjournalist van het jaar Brenno de Winter de toekomst van de privacy? En wat zijn volgens Paul Cliteur de grenzen van de democratie? Vind het uit op de Debatnacht en discussieer mee met de opiniemakers van Nederland en Rotterdam! In drie zalen presenteren elf Rotterdamse organisaties hun beste debatten met na afloop naborrelen en muziek van Clublepop tot in de vroege uren.

*Sunny Bergman: Zwart als Roet.* Hoe staat het met de spreekwoordelijke Nederlandse tolerantie? Sunny Bergman praat over haar film Zwart als Roet waarin ze, verkleed als Zwarte Piet, naar Londen gaat en het fenomeen ‘wit privilege’ onderzoekt.

Gratis geld voor iedereen Er gaan steeds meer stemmen op voor het basisinkomen. Mensen schijnen dan niet op de bank te gaan hangen, maar allerlei nuttige activiteiten te ontplooien of gewoon doo te rwerken. Is het tijd voor een experiment in Nederland?

Skyline van Rotterdammers Rotterdam: in de top 10 van de Rough Guide en volgens de New York Times een ‘Must See’. Past het oude arbeidersimago nog wel bij Rotterdam(mers), of kan dat wat hipper?

De rafelranden van de democratie Moet er in een democratie ruimte zijn voor antidemocratische partijen? Mag je in een democratie alles zeggen? Wat als niemand meer gaat stemmen? Is het goed voor Nederland dat Wilders vervolgd wordt? Met o.a. Paul Cliteur.

Het neoliberalisme bestaat niet De graaicultuur en economische crisis en worden afgeschoven op het ‘neoliberalisme’. Toch is er geen neoliberaal in Nederland te vinden. Tijd voor helderheid! Met Patrick van Schie.

Bert Keizer: Het levenseinde als oneerbaar uitstel Het leven kan met de huidige medische technieken behoorlijk opgerekt worden. Bert Keizer vraagt zich af of we niet te lang op de been gehouden door allerlei medische technologie.

De robots komen eraan | Met een demonstratie van zorgrobot Zora Wat zijn de veelbelovendste ontwikkelingen in de robotica? Welk werk moet absoluut aan mensen overgelaten worden? Kan de sollicitatieplicht afgeschaft worden?

“Ik heb toch niks te verbergen?” Hoe wint Apple jouw vertrouwen terug of moeten wij zelf onze houding ten opzichte van privacy veranderen? Een debat over de nieuwe werkelijkheid. Met onderzoeksjournalist Brenno de Winter.

De toekomst van de bibliotheek De functie van bibliotheken verandert, onder meer door de opkomst van e-books en internet. Wat is de betekenis van de bibliotheek als publieke ruimte voor de stad?

zaterdag 13 december
entree € 15 | Studenten-, Bieb-, Goethe- en Rotterdampas € 10
www.debatnacht.nl

De Rotterdamse Debatnacht wordt georganiseerd door AIR, Arminius, Bibliotheek Rotterdam, Donner, Goethe-Institut, LOKAAL, Museum Rotterdam, opiniesite Joop.nl, SG Erasmus, Stadsarchief Rotterdam, en WORM. De Debatnacht is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.