Terug naar programma

Debat: Kinderrechten in conflict

Fri 21 September 2007
15:00Inschrijven nieuwsbrief

Save the Children organiseert i.s.m. ARMINIUS een jongerendebat. Kinderen en jongeren praten met o.a. Jan de Wit (Tweede Kamer lid SP) en mevrouw Gloria Atiba Davis, hoofd van de kinder- en vrouwenafdeling van het Internationaal Strafhof over kindsoldaten.

Kindsoldaten in Nederland
Elk jaar vieren we in Nederland op 5 mei onze vrijheid. In alle vrijheid. Vrijheid. Een gevoel dat tienduizenden kinderen niet kennen. Omdat ze worden vastgehouden als kindsoldaat, als huishoudelijke hulp of seksslaaf in rebellenlegers. Rebellenlegers hebben de laatste 10 jaar tienduizenden kinderen in conflictgebieden geronseld. Kinderen worden ontvoerd of gedwongen. Vaak zien de kinderen zelf geen andere uitweg uit hun uitzichtloze situatie. Hun ouders zijn ze op de vlucht voor het geweld kwijtgeraakt of vermoord.
De kinderen worden gehersenspoeld, gedrogeerd en fysiek misbruikt. Om er voor te zorgen dat kinderen niet meer naar huis terug kunnen, worden ze ingezet om hun familie te bestelen of zelfs te doden. Veel van de betrokken meisjes worden seksueel misbruikt. De meeste meisjes worden als seksslaven ‘gegeven’ aan de rebellenleiders, terwijl anderen worden verkocht voor slavenarbeid. Ook worden kinderen als levend schild gebruikt bij aanvallen van het regeringsleger en bij het opsporen van landmijnen.

Het probleem lijkt niet dat van Nederland. Toch hebben ook wij hiermee te maken, omdat veel vluchtelingenkinderen in Nederland zelf uit conflictgebieden afkomstig zijn. Daarom organiseert Save the Children, s werelds oudste en grootste kinderrechtenorganisatie, een Jongerendebat over dit onderwerp.

Datum : 29 januari 2007
Tijd: 15.00 – 18.00 uur
Toegang gratis

Meer weten op:
www.savethechildren.nl

Meisjeskindsoldaten
Kinderrechten
Bescherming
Onderwijs