Terug naar programma

Debat: Is kraken crimineel?

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Als een pand langer dan een jaar leeg staat mag het gekraakt worden. Maar de laatste tijd is kraken negatief in het nieuws en er is een wetsvoorstel om het te verbieden. Kraken wordt dan een misdaad, inclusief een strafbladvermelding en mogelijke gevangenisstraf. Wat is anno 2009 de maatschappelijke functie van kraken, is die veranderd of is het politieke klimaat veranderd?

In Rotterdam zijn er, net als in veel andere steden, vrijwel geen geweldadige ontruimingen geweest. Wordt de criminalisering van kraken niet ingegeven door enkele incidenten in Amsterdam? Als de wet wordt aangenomen krijgen gemeentes ook de mogelijkheid om een eigen leegstandsbeleid te voeren. Gaat Rotterdam dit doen en zo ja, hoe ziet dit beleid er dan uit?

Debat met Brigitte van der Burg (Tweede Kamerlid VVD en mede-initiatiefneemster van het wetsvoorstel), Hamit Karakus (wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening Rotterdam), Piet Renooy (opsteller landelijk rapport Kraken en Leegstand) en krakers, woningbedrijven, vastgoedeigenaren, politie en locale bestuurders.

Moderatie: Ruben Maes.

I.s.m. Studium Generale Erasmus Universiteit

Maandag 18 mei / 20:00 uur /  toegang gratis