Terug naar programma

Debat: Europa Kieswijzer Live

vr 24 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Met Luuk van Middelaar, Rinus van Schendelen, Jessica van Ruitenburg (SP) en Robert Simons (Leefbaar Rotterdam)
Op 4 juni kunt u weer kiezen en met de kieswijzer op internet uw favoriete partij bepalen. Maar waarvoor eigenlijk? Met een verwachte opkomst van 40% lijkt de vraag eerder: wel of niet stemmen? Doet Neelie-Smit Kroes geen mooi werk met haar miljardenboetes? Is het waar dat de helft van het budget van de EU op gaat aan landbouwsubsidies en dat afschaffing de beste ontwikkelingshulp voor Afrika zou zijn?Heeft de EU meer gevoel voor wereldproblemenals het milieu, die in Nederland vaak vanwege nationale belangen ondergesneeuwd raken?

 

Luuk van Middelaar beschrijft in zijn monumentale werk “De passage naar Europa” drie manieren om burgers te betrekken: (1) het wij-gevoel, als mensen zich Europeaan voelen (2) het nut, als mensen zien dat de Europa goede dingen doet en (3) meebeslissen, als mensen het idee krijgen dat ze invloed hebben. Rinus van Schendelen stelt heel simpel dat Europa er nu eenmaal is, en dat we daarom maar het beste er van moeten maken.  Een avond met uitgelezen experts en veel ruimte voor discussie met het publiek, waarin al uw vragen over Europa beantwoord kunnen worden. Na deze “Kieswijzer Live” kunt u beter kiezen, of u nu niet of wel stemt…

Luuk van Middelaar is columnist bij het NRC Handelsblad, veelgeprezen historicus en invloedrijk politiek filosoof. Rinus van Schendelen is hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit en regelmatig te gast in het programma Buitenhof. Jessica van Ruitenburg is kandidaat voor het Europese parlement voor de SP.

Moderatie: Elisabeth van den Hoogen. Mede mogelijk gemaakt door het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Woensdag 27 mei / 20:00 uur / Toegang gratis