Terug naar programma

Debat: Democratie voor Dieren

ma 24 juni 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

De dierenrechtenbeweging wint beetje bij beetje terrein. Gisteren ging het om onverdoofd gecastreerde varkens, vandaag over afgeschoten herten op Terschelling en morgen weer over andere dieren. Erno Eskens (filosoof en uitgever) betoogt in zijn boek Democratie voor Dieren dat zo een scheve, onduidelijke situatie ontstaat. Als varkens toevallig meer in de media zijn dan koeien, dan krijgen zij meer rechten.

Eskens stelt daarom voor dieren onder hetzelfde recht te brengen als mensen, om daarna op basis van bepaalde criteria hun rechten in te perken, net zoals bij kinderen, dementen of geestelijk gehandicapten. Marianne Thieme (fractievoorzitter Partij van de Dieren (LET OP WIJZIGING ZIE ONDER), Paul Cliteur (filosoof) gaan met Eskens in debat over de haalbaarheid van deze aanpak.

Eskens signaleert ook een steeds geweldadiger dierenactivisme. Vorig jaar waren er in Nederland 130 incidenten, inclusief brandstichting. Het lijkt een kwestie van tijd totdat er gewonden of zelfs doden vallen. Martje Fentener van Vlissingen (hoofd Dierenproeflaboratorium Erasmus MC) gaat in debat over deze radicalisering. 

Moderatie: Leon Heuts (redacteur Filosofie Magazine)
Deze avond is een samenwerking van Arminius en Studium Generale (EUR).

woensdag 8 april / 20.00 uur / toegang gratis

LET OP: Marianne Thieme heeft afgezegd voor dit debat. Haar vervangster zal zijn; Esther Ouwehand. Zij is Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.