Terug naar programma

Debat: De last van het opvoeden

do 23 mei 2024
field_543cf68e6c5fdPlan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Iedereen heeft tegenwoordig wel wat over het kind te zeggen. Politici willen de jeugd redden en consultatiebureaus en opvoedingsdeskundigen geven advies en tips. Opinieleiders en columnisten hebben een uitgesproken mening over borstvoeding en de verdeling tussen zorg en werk. En oma’s, opa’s, familie en vrienden houden alles in de gaten. Met de beste bedoelingen overigens.

In ‘Kinderen koop je in de Hemel’ toont filosoof en econoom Liesbeth Noordegraaf-Eelens hoe levenslange gevolgen worden toegeschreven aan zo ongeveer alles wat ouder en kind aangaat. Maar het is onmogelijk om aan alle – vaak tegenstrijdige – eisen te voldoen. Dit zorgt voor frustratie bij ouders én kinderen. 

Liesbeth Noordegraaf-Eelens, zelf moeder van 4 kinderen,  biedt een andere kijk op zwangerschap, geboorte, kind-zijn en ouder worden. Ze gaat daarbij te rade bij filosofen als Arendt, Foucault en Sloterdijk. Door bijvoorbeeld het kind te zien als de ander, maken we het weer kleiner, zonder het te belasten met toekomstverwachtingen. Ouderschap wordt dan niet vrijblijvend of makkelijk, wel luchtiger.

Zij gaat in debat met Leonard Geluk, wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs van Rotterdam, Paul Frissen, bestuurskundige en René Diekstra, psycholoog. Vooraf draagt Anne Vegter enkele gedichten voor.

 dinsdag 9 juni / 20.00 uur / toegang gratis