Terug naar programma

Debat: De jeugd van tegenwoordig

vr 19 april 2024
field_543cf68e6c5fd



Plan je bezoek Inschrijven nieuwsbrief

Zedeloze meiden en brutale jongens zorgden ervoor dat in de jaren vijftig het begrip ‘asfaltjeugd’ zijn intrede deed. Een regeringsrapport uit 1949 sprak van ‘de maatschappelijke verwildering der jeugd’, waarmee men de verloedering van de moraal wilde illustreren. Tegenwoordig zijn het de hangjongeren die voer zijn voor maatschappelijke discussie.

Ook nu kun je niet eens een beetje puberen op straat zonder met een scheve blik te worden aangekeken.

Op vrijdag 23 januari 2009 organiseren Anno, NRC Handelsblad en Andere Tijden een Geschiedenis Live! debat met als thema ‘De jeugd van tegenwoordig’.

Sprekers tijdens dit debat zijn.

Andre Rouvoet is sinds april 2007 de éérste Minister van Jeugd en Gezin. De afgelopen jaren heeft hij in kaart gebracht wat we willen met het jeugd- en gezinsbeleid, bijvoorbeeld in Operatie Jong. Een operatie die ook op lokaal niveau de belangrijkste knelpunten wil oplossen.

Op 17 augustus 1932 wordt Koos Postema als zoon van een trambestuurder geboren in Rotterdam. Hij zal de avond inleiden met een  persoonlijk verslag van zijn jeugd vlak na de oorlog in de havenstad.

Jan Blaauw is oud-commissaris van politie en was veertig jaar werkzaam bij de Rotterdamse politie. Hij werkte o.a. voor de kinderpolitie, afdeling moordzaken en de narcoticabrigade. In 1971 was hij de eerste Nederlander die een opleiding volgde bij de FBI.

Dick Swaab is hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Swaab is vooral bekend door zijn onderzoek op het gebied van de invloed die allerlei hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben.

Jan Hazekamp is jeugdonderzoeker die al sinds de jaren zeventig straatjongeren als werkterrein heeft. Momenteel coacht hij jongerenwerkers in Amsterdam.

Sibil Kilinc is Rotterdams schaduw wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid van BenW Next. In haar werk voor verschillende jongerenorganisaties probeert ze de negatieve beeldvorming rond jongeren tegen te gaan.

Stadszanger Pierre van Duyl met zijn Dopegezinde gemeente zullen de avond opluisteren met volksmuziek recht uit het hart.

De presentatie van Geschiedenis Live! is in handen van Andere Tijden presentator Hans Goedkoop.

Rondleiding De jeugd van tegenwoordig

In Museum Boijmans Van Beuningen wordt een rondleiding gegeven over kunstwerken die reflecteren op de jeugd van tegenwoordig” in andere tijden. Omdat de kunstwerken die daarover iets vertellen uit verschillende eeuwen stammen, lopen we door het hele museum. Zo doen we onder andere de tentoonstelling ‘Erasmus in beeld’  aan. Erasmus had zo zijn gedachten over de etiquette en tafelmanieren die jonge mensen moesten beheersen.

De rondleiding begint vrijdag 23 januari om 15.30. Deelname is uitsluitend voor bezoekers van GeschiedenisLive!. Er zijn 40 plekken beschikbaar. Kosten voor deelname zijn toegang tot GeschiedenisLive! en eventuele toegang voor het museum.

 Kijk voor meer informatie op www.geschiedenislive.nl

17.00 uur – 19.00 uur /  toegang 7,50

Kaarten te koop aan de avondkassa of bestellen via bovenstaande website.