Terug naar programma

De waarde van de aarde

za 24 september 2022
11:00Inschrijven nieuwsbrief

Droogte, natuurgeweld, veranderende temperatuur, het is duidelijk dat het niet goed gaat met de aarde. Toch stuiten maatregelen op grote bezwaren. Het verschil tussen weten dat er iets moet gebeuren en zelf verantwoordelijkheid nemen blijkt lastig.

Maar overal staan mensen op die motiveren, doorbraken forceren en nieuwe organisaties opzetten. Het Humanistisch Verbond presenteert enkele van de meest inspirerende sprekers van dit moment. Jan Terlouw geeft vanuit zijn decennialange ervaring zijn visie op de klimaatproblematiek, die volgens hem niet zonder de politiek opgelost kan worden. Activist Bobbi vertelt over Extinction Rebellion. Wetenschapper Marjan Smeulders geeft haar neutraliteit op en voert actie bij Science Rebellion. Robert Bodegraven is voorzitter van het Humanistisch Verbond. En Ignace Schops is misschien wel de belangrijkste natuurbeschermer van België, hij richtte het eerste Nationale Park van België op, de Hoge Kempen. Hij wordt geroemd om zijn visie waarbij hij natuurbescherming combineert met een verantwoorde exploitatie.

Jan Terlouw was als D66-Kamerlid al specialist op gebied van economie, energie en milieu. Hij was onder meer minister van Economische Zaken en vice-premier. Na zijn pensionering is hij voorzitter geweest van vele natuur-organisaties. Daarnaast is hij succesvol schrijver met verfilmingen van Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren.

Activist Bobbi is betrokken bij Extinction Rebellion Rotterdam en combineert haar woordvoerderschap met een studie Global Sustainability Science.

Marjan Smeulders is onderzoeker microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is woordvoerder van Scientist Rebellion Nederland, een zusterorganisatie van Extinction Rebellion. Deze actiegroep bestaat uit wetenschappers uit 25 landen.

Robert Bodegraven is directeur van Humanistisch Verbond Nederland. Hij was daarvoor directeur van het wetenschappelijk bureau van Groen Links. Hij publiceerde dit jaar Radicaal Anders, interviews met twaalf visionaire vrouwen over het klimaat.

Ignace Schops is natuurbeschermer en wereldautoriteit in duurzaam en economisch rendabel natuurbeheer. Hij is lid van het Climate Leadership Corps van Al Gore en hij is lid van de Club van Rome alsook directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen. In 2008 kreeg hij met de Goldman Environmental Prize de ‘Groene Nobelprijs’. Hij publiceerde dit jaar Gered door de Boomkikker, met daarin zijn visie op klimaat en milieu.

Programma
10.30 zaal open, koffie/thee/snack
11.00 welkom door John Geurts, voorzitter Humanistisch Verbond Rotterdam-Rijnmond.
11.15 presentaties en dialoog door Ignace Schops en Marjan Smeulders, gespreksleider Luc Meuwese
12.30 pauze met lunch
13.15 stadswandelingen met het Gilde langs duurzame projecten. Ter plaatse kun je kiezen uit drie verschillende wandelingen. Voor niet-wandelaars is er een alternatief programma
14.45 Jan Terlouw, voordracht en interview. Daarna panelgesprek met Robbert Bodegraven en Bobbi, gespreksleider Marco Oostdijk
16.30 afsluiting door John Geurts
16.35 borrel en hapje
17:00 einde

Voor vragen over dit evenement, stuur een e-mail naar Humanistisch Verbond afdeling Drechtsteden: drechtsteden@regio.humanistischverbond.nl

Dit evenement is georganiseerd door zeven afdelingen van het Humanistisch Verbond: Zeeland, Drechtsteden, Rotterdam-Rijnmond, Leiden, Delft, Midden-Holland en Haaglanden.