Terug naar programma

De Stad als Laboratorium: De Juiste Vrouw op de Juiste Plaats?

Mon 24 September 2007
20:00Inschrijven nieuwsbrief

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 3,50 of gratis met bon uit NRC Handelsblad
Reserveren : rrkc@rrkc.nl of 010-433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00 tot 17.00 uur)

De stad als laboratorium
De juiste vrouw op de juiste plaats

De culturele factor: belemmering of stimulans voor vrouwen in de politiek?

Vanavond organiseren de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en NRC Handelsblad de seizoensafsluiting van de reeks De stad als laboratorium. Een programma over (nieuw) emancipatiebeleid en de rol van vrouwen in de politiek, vanavond met medewerking van: Monique Leyenaar, Raboud Universiteit Nijmegen; Irene Nieuwenhuis, Emancipatiebureau Scala, Rotterdam (o.v.); Femke Halsema fractievoorzitter Groen Links, Tweede Kamer. Zij en vele anderen gaan met elkaar en met het publiek in debat, onder de deskundige leiding van moderator: Ruben Maes.

Gendermainstreaming: gelijke kansen voor man en vrouw?
Sinds eind jaren negentig hanteert de overheid de benadering van gendermainstreaming ter implementatie van het emancipatiebeleid. Dat wil zeggen dat met de perspectieven van zowel vrouwen als mannen in het beleid expliciet rekening wordt gehouden. Het gevaar ligt echter op de loer dat specifieke beleidsmaatregelen voor vrouwen verdwijnen, terwijl gendermainstreaming nog niet voldoende verankerd is.

Dat gebrek aan verankering is bijvoorbeeld te zien in de onevenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de lokale politiek. Uit recent onderzoek blijkt dat individuele, institutionele en culturele factoren de toegang van de vertegenwoordigende organen voor vrouwen bemoeilijken of vergemakkelijken.

Oplossingen: vanuit politiek of de burger?
Voor het oplossen van de individuele en institutionele factoren zoekt de overheid zelf naar oplossingen, maar wat betreft de culturele factoren legt zij de verantwoordelijkheid bij de burger. Als de kiezers massaal op een vrouw stemmen, zo luidt de redenering, zullen specifiek vrouwelijke kwaliteiten meer ingang krijgen in de huidige door mannen beheerste politieke cultuur en zal deze ten goede veranderen.

In hoeverre snijdt deze redenering hout? Wordt hier de burger een probleem op het bordje geschoven dat de overheid niet kan oplossen? Leidt kwantiteit automatisch tot meer kwaliteit? En bestaat er wel zoiets als een specifiek vrouwelijke kwaliteit op de politieke werkvloer of gaat het gewoon om de juiste vrouw op de juiste plaats – en rest de overheid het wegnemen van individuele en institutionele factoren die vrouwen afhouden van een politieke carrière?

Op deze vragen willen we tijdens het debat een antwoord vinden. Dit doen we aan de hand van een aantal praktijkcases.

Voor meer informatie: www.rrkc.nl
Alle bovenstaande informatie staat in ook in het persbericht, dat u hieronder kunt downloaden.

Persbericht_De Juiste Vrouw op de Juiste Plaats